latinica  ћирилица
25/11/2014 |  15:50 | Аутор: Агенције

Петру Ћирићу 15 година затвора због "Овчаре"

Апелациони суд у Београду правоснажно је осудио некадашњег припадника Територијалне одбране Вуковара Петра Ћирића на 15 година затвора због учешћа у ратном злочину на фарми "Овчара" у новембру 1991. године.
Вуковар - Фото: РТРС
ВуковарФото: РТРС

Ћирићу је у ту казну урачуната и казна од десет година која му је изречена правноснажном пресудом Окружног суда у Новом Саду.

Апелациони суд је усвојило жалбу тужиоца за ратне злочине и преиначио казну из првостепене пресуде којом је Ћирић био осуђен на 20 година затвора.

У одлуци која је објављена на сајту суда наглашава се да су основани наводи жалбе Тужилаштва да је првостепеном пресудом повријеђен кривични закон, јер је првостепени суд одлуком о кривичној санкцији повриједио закон на штету окривљеног изричући му казну затвора у трајању од 20 година, док у складу са законом, јединствена казна није могла прећи 15 година.

Оптужница је Ћирића теретила да је повређивао и убијао заробљенике на пољопривредном добру "Овчара" код Вуковара, заједно са још 10 оптужених који су раније осуђени на вишегодишње казне затвора, као и више непознатих особа.

За убиство више од 200 хрватских цивила, Тужилаштво за ратне злочине до сада је оптужило 20 лица. Од тог броја, њих 15 је правоснажно осуђено на укупно 207 година затвора, док је петоро ослобођено оптужби.