latinica  ћирилица
29/11/2014 |  09:57 | Аутор: СРНА

"Шешељево пуштање отворило многе ране"

Амбасадор Француске у Београду Кристин Моро сматра да је пуштање на слободу лидера радикала Војислава Шешеља отворило многе ране, што не иде у прилог напорима уложеним у приближавање које су предузеле земље региона и које је подржала ЕУ.

Напомињући да не може да доноси суд о одлуци Хашког трибунала и о резолуцији Европског парламента о Шешељу, Моро је изразила наду да ће све стране које су укључене "умјети да се не упусте у игру оних који желе да тај процес доведу у опасност".

"Велика већина политичара и јавног мњења у Србији окренули су страницу коју господин Шешељ покушава поново да отвори", рекла је Моро за "Данас".

Говорећи о балансирању Србије између Москве и Брисела, Морова је подсјетила на ријечи српског премијера Александра Вучића да је Србија изабрала ЕУ.

"Овај избор има јасне посљедице у области спољне политике, као и свака земља која је кандидат за придруживање, Србија на крају треба да се прикључи европском консензусу. То је питање досљедности и логике... Што се нас тиче, не тражимо од Србије да окрене леђа Русији, са којом одржава разне врсте веза, као што не тражимо да се одмах сврста уз све ставове ЕУ", рекла је Моро.

Према њеним ријечима, у овом тренутку од Србије се очекује да не заузме ниједан став, да не предузме ниједну активност супротну ставовима или политици ЕУ, заједници којој се спрема да се прикључи у скорој будућности.

Говорећи о евроинтеграцијама Србије, Моро је рекла да Француска жели да једно поглавље у преговорима буде отворено до краја године, те да су права тема реформе које треба спровести како би улазак у ЕУ био успјешан.