latinica  ћирилица
29/11/2014 |  11:42 | Аутор: СРНА

Ранко Рисојевић представио роман "Ноћ на Уни"

У Народној библиотеци у Новом Граду вечерас је одржана прва промоција романа Ранка Рисојевића "Ноћ на Уни".
Ранко Рисојевић - представљен роман "Ноћ на Уни" - Фото: СРНА
Ранко Рисојевић - представљен роман "Ноћ на Уни"Фото: СРНА

Директор Народне библиотеке Слободанка Вујиновић рекла је на промоцији да је Рисојевић један од значајнијих завичајних писаца, с обзиром да је Костајница, гдје је рођен, до 1990-их година била у саставу општине Нови Град.

Радња романа смјештена је у Костајници, на Наполеоновом мосту, гдје је у само једној ноћи описан период од најмање два вијека.

Књижевник Ранко Павловић рекао је да је Рисојевић писац завичајних тема и у свим својим романима и збиркама приповиједака он живи са својим завичајем.

"Рисојевић је вјешт романописац који је своју причу засновао на градњи Наполеоновог моста у 19. вијеку, па је то на неки начин хроника овог дијела Поуња, хроника двије Костајнице које су увијек биле стопљене у једну варош, а које су на свој начин раздвајале двије царевине, турску и аустроугарску и раздвајале два свијета, исток и запад", додао је Павловић.

Аутор романа каже да је ову причу у себи носио 20 година и да је дошло вријеме да буде написана.

"Вишеструко је интригантна за оне који су одрастали на овом малом подручју, од Новог до Дубице. Показује историју која је једној ријеци намијенила да час спаја, а час раздваја народ. То је прича о одрастању једне генерације сирочића на Уни, који су били Титови пионири, а онда се нашли у предвечерју рата а да их нико није питао да ли ће бити на истој или на различитим странама", рекао је Рисојевић.

Рисојевић је добитник награде "Златна сова" за роман "Ноћ на Уни", коју му је ове године додијелио Завод за уџбенике и наставна средства Републике Српске за најбољи необјављени роман.

"Када напишете оволико књига, колико сам ја написао, и када постанете читан писац, вама је важна свака врста промоције књиге. Ја награду доживљавам као препоруку да се књига чита, а нема веће препоруке", рекао је Рисојевић.

Рисојевић је рођен у Календерима код Костајнице 1943. године. Написао је 40 прозних и пјесничких дјела, а његов роман "Дјечаци са Уне" дио је ђачке лектире у БиХ.