latinica  ћирилица
29/11/2014 |  14:09 | Аутор: СРНА

Обиљежено 73 године од битке на Кадињачи

Служењем парастоса и полагањем вијенаца на Кадињачи је обиљежено 73 године од битке у којој је 29. новембра 1941. године изгинуо цијели Раднички батаљон бранећи Ужичку републику.

Парастос погинулим борцима служили су свештеници ужичке цркве, а пошту херојима Кадињаче, полагањем вијенаца, одали су делегације Владе Србије, Генералштаба Војске Србије, СУБНОР-а, града Ужица и потомака бораца.

На централној државној церемонији у спомен-комплексу Кадињача, у име Владе Србије говорио је државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Драган Поповић који је истакао да је Србија поносна на своју антифашистичку прошлост и подсјетио да је фашизам највеће зло у историји човјечанства, преносе београдски медији.

"Хероји Кадињаче су свесно дали животе борећи се против фашизма, да га ми не бисмо доживели у облику какав је био тада. Зато смо данас овде у знак сећања на њих и обавезе да се против тог зла морамо борити и даље. Фашизам је изгубио рат пре 69 година, али није поражен. Има га данас свуда у свету и морамо му се супротставити на сваком месту када га уочимо", поручио је Поповић.

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић подсјетио је на ратна страдања Радничког батаљона у одбрани Ужичке републике и истакао да се Ужице са поносом сјећа хероја Кадињаче.

"Поносни смо на 67 дана Ужичке републике која је била велика подршка јачању антифашистичког фронта у Европи. Борци Радничког батаљона имали су храброст да бране своје идеале и уверење да је у име будућих генерација исправно жртвовати сопствени живот", истакао је Петковић.