latinica  ћирилица
14/12/2014 |  11:57 | Аутор: РТРС

Дачић поново на челу СПС-а (ВИДЕО)

Ивица Дачић изабран је акламацијом поново за предсједника Социјалистичке партије Србије. СПС одржава конгрес за будућност јер је то захтјев који пред странку поставља држава, рекао је Дачић.
Милорад Додик и Петар Ђокић на конгресу СПС-а у Београду - Фото: СРНА
Милорад Додик и Петар Ђокић на конгресу СПС-а у БеоградуФото: СРНА

Конгресу под називом "Одговорно за будућност", присустовао је предсједник Републике Српске Милорад Додик и делегација Социјалистичке партије из Републике Српске коју је предводио лидер ове партије Петар Ђокић.

Предсједник СПС-а Ивица Дачић представио је данас нови лого те партије, истакавши да стари препознатљиви лого са ружом иде у историју.

Он је изјавио да Србија има обавезу и част да његује специјалне везе са Републиком Српском и српским народом у БиХ и да ће то и даље чинити.
Дачић, који је и предсједник Социјалистичке партије Србије, каже да социјалисти имају добру сарадњу са политичким партнерима у Републици Српској - СНСД-ом Милорада Додика и Социјалистичком партијом Петра Ђокића.

Према његовим ријечима, та сарадња ће бити настављена.

Одговарајући на питање новинара уочи Конгреса СПС-а у Београду, Дачић је рекао да Брисел не тражи да из Устава Србије буде избрисана преамбула о Косову, али су уставне промјене неизбјежне због неких других примједби које ће бити.

Дачић каже да о промјени преамбуле Устава Србије уопште није било ријечи до сада.

Додик: Српска жели јаку Србију

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас Српска жели јаку, модерну, успјешну и срећну Србију, као и да жели да подржи реформе и промјене које проводи Влада на челу са Александром Вучићем и Ивицом Дачићем.

Обраћајући се као гост Конгресу Социјалистичке партије Србије /СПС/ у Београду, Додик је рекао да Република Српска жели Србију као најмоћнију државу у региону, која је сређена и која вуче напријед.

"Републици Српској не треба ништа од силних помоћи, нама треба само једна, а то је направити јаку и моћну Србију", поручио је Додик.

Истичући да ће Српска морати да поведе додатну борбу за своју аутономију и субјективитет у условима потпуног неразумијевања, Додик је рекао да је Република Српска сада стабилна, да има своју власт и капацитет да се носи са изазовима.

"Наш интерес је јака Србија и зато се ми веселимо сваком њеном напретку" нагласио је Додик.

Подсјетивши на изјаву Ајнштајна да је успио зато што је имао карактер, Додик, који је и лидер СНСД-а, рекао је да данашња Србија има карактер и да представници власти морају да наставе тим путем.

Обраћајући се на Конгресу СПС-а, предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић пренио је најсрдачније поздраве братског српског народа из Републике Српске, као и дубоко поштовање и огромну захвалност, јер је СПС уградио огромну политичку енергију и визију да српски народ има сигурност у БиХ и што је утицао да опстане Српска.

Он је рекао да подржава настојања у Србији за изградњи земље на новим могућностима и да Србија буде интегративни фактор модерног свијета.

Ђокић је истакао да подржава промјене којима Србија иде, наводећи да су оне инспирација да се тим путем крене и у Републици Српској и у БиХ.

Он је рекао да жели да Србија буде мјесто одакле неће одлазити млади, већ да ће многи људи долазити, те пожелио пуно успјеха СПС-у у раду и на помоћи у борби да се сачува Дејтонски споразум.

"Са социјалистима простор на којем наш народ живи може бити добро мјесто за живот", рекао је Ђокић.

Вучић и Додик на Конгресу Социјалистичке партије

Вучић: Односи морају да буду још ближи

Премијер Србије Александар Вучић рекао је да односи Србије и Републике Српске морају да буду још ближи и да се нада да ће се у томе успјети у наредном периоду.

"Надам се да ће људи у Српској бити задовољнији још већим ангажманом Владе Србије, а и да ћемо ми себе натерати да будемо још активнији", рекао је Вучић за Срну.

Он је истакао да Србија и Српска имају заједничке проблеме и да се неки могу заједнички рјешавати, а неки не могу.

"Али, о проблемима које не можемо заједнички да решавамо, рекао бих, можемо да се консултујемо, разговарамо и помажемо једни другима", рекао је Вучић.

Он је нагласио да владе Србије и Републике Српске сарађују добро, али да се увијек може и више.

Говорећи о конгресу СПС-а, Вучић је навео да СНС, чији је предсједник, има двогодишњу успјешну сарадњу и да је важно што су социјалисти показали жељу да заједно мијењају Србију и да ураде важне кораке и велике реформе са напредњацима.