latinica  ћирилица
14/12/2014 |  12:03 | Аутор: РТРС

Атлетичари Борца: Шампиони без свлачионице

У години у којој обиљежавају 10 година постојања, Атлетски клуб Борац добио је велико признање.

Олимпијски комитет Босне и Херцеговине је, у години на измаку, бањалучки колектив прогласио најбољим клубом у земљи.

Борац се ове године окитио титулама сениорских првака БиХ и у мушкој и у женској конкуренцији. Члановима овог клуба признање ОК БиХ је додатни подстицај за даљи напредак, изјавила је у разговору за РТРС чланица Борца Владана Гаврановић.

"Признање Олимпијског комитета мени и мојим друговима из клуба представља велику част. Наше дјевојке су већ седам година првакиње БиХ, а ове године успјех клуба је употпунила и мушка екипа која је подијелила прву позицију са АК Зеница. Овај резултат нас води на Куп Европских шампоиона, а признање ће бити велики подстицај у даљем раду.

Борац је ове године дао 16 такмичара за репрезентацију БиХ. Млада јуниорка Ања Ерцег, која наступа у дисциплини 100 метара са препонама, ове године је остварила норму за Свјетско првенство које ће наредне године бити одржано у Кини. Николија Станивуковић је првакиња Балкана у скоку у вис за млађе јуниорке, док је у категорији старијих јуниорки трећа на Балкану.

"Ја сам првакиња БиХ у тркама на 800, 1500 метара, и у кросу на пет километара. Као прваци БиХ наредне године ћемо наступити на Купу Европских шампиона у Азербејџану, на којем у протекле двије године нисмо учествовали због недостатка финансија, као и поплава које су нас задесиле ове године", каже Гаврановић.

 

Ни атлетичаре Борца не мимоилазе пробелми

"Борац има квалитетне такмичаре који имају потенцијал да остваре врхунске резултате, међутим, финансијска средства која добијемо од града и Министарства не могу да покрију квалитетне припреме за ове такмичаре, иако нам надлежне институције помажу колико могу. Одређена финансијска средства би нам помогла се да се бар они најбољи такмичари квалитетније спреме како би могли постићи још запаженије резутате", додаје Гаврановић.

Горући проблем су нам свлачионице. Када се стадион реновирао добили смо обећање да ћемо добити свлачионицу, али од тога није било ништа. Ми се пресвлачимо у WЦ-у испод источне трибине 'Градског' стадиона гдје не постоје туш кабине.

Дворана би нам била од велике помоћи. Наиме, тренинзи средњих пруга и кроса код нас се могу радити радити током читаве године. Међутим, спринтерске дисциплине, и трке са препонама, за разлику од кроса, не могу да се тренирају по хладном времену због тога што долази до повреда код атлетичара.

Бацачи имају проблем што више не постоји бацалиште у непосредној близини 'Градског' стадиона, тако да су принуђени да тренирају у парку Младен Стојановић када у њему нема шетача. Мислим да би дворана била идеално рјешење".

Младе наде су доказ да се ателтичари код нас могу развити до свјетског нивоа

"Наше чланице Ања Ерцег и Николија Становуковић су биле на Олимпијади младих у у Азербејџану, и оне су показатељ да имамо квалитетне младе атлетичаре који могу постићи завидан ниво. Ми бисмо могли остварити норме за највећа такмичења, међутим, недостају нам адекватне припреме за које су потребна финансијска средства. Атлетичари Србије, који за разлику од нас имају боље услове, имају и сјајне резултате. Ту су Асмир Колашинац, Ивана Шпановић, Амела Терзић, Оливера Јевтић. Иза ових атлетичара стоје Атлетски савез, министарство и Олимпијски комитет Србије који су доста уложили у њихове припреме за велика такмичења.

Борац покреће и школу атлетике

"Чланом нашег клуба може постати ко год то жели, међутим, једини проблем су нам тренери. Нас атлетичара је пуно, а у клубу су само три тренера, тако да се тренери не могу свакоме ко почне тренирати посветити са великом пажњом јер на другој страни има велики број такмичара. Крајем ове и почетком наредне године планирали смо отворимо атлетску школу за мале узрасте са којима ће радити двије атлетичарке као тренери и оне ће уводити млађе узрасте у такмичарске воде, када ће их преузети тренери 'првог' тима. Задатак тренера у школи ће бити да препозна за коју је дисциплину дијете способно. Проблем нам представља што за сада немамо адекватну салу, али то ћемо превазићи тако што ћемо радити у школама, а на прољеће излазимо на стадион".

Пред бањалучким атлетичарима су у наредној сезони велики планови

"Наредне сезоне требамо одбанити титуле на нивоу Босне и Херцеговине. Планирамо отићи на Куп Европских шампиона на којем нисмо били ове године из финансијских разлога. Очекује нас и Куп Европе који се одржава у Азербејџану, учестововаћемо на првенствима Балкана.

Наступићемо на још неколико међунарнодних такмичења на која нас је клуб и до сада слао, зависно од финансијских средстава и са којих смо се увијек враћали са медаљама. Пред нама су дворанска првенства за која имамо спремне такмичаре европског нивоа, Ерцег и Станивуковић, које тек треба да покажу своје праве домете.

План нам је да се у наредној години више базирамо на 1500 и три км стипл и да остваримо норме на европском и свјетском нивоу. Пред нама је и Универзијада.

Међутим, све резултате не бисмо постигли без невјероватних способности тренера Небојше Матијевића. Он ради са Николијом која је првакиња Балкана у скоку у вис, са Бориславом Драгољевићем који се такмичи на 400 метара. Под његовим надзором смо и Ања Ерцег, која трчи препоне, и ја која трчим на 800 метара".

За атлетичаре Борца година још није завршила, спринтере, скакаче и бацаче очекује крајем мјесеца дворанско првество, а крајем јануара наредне године очекује их крос такмичење у Београду.

ПРИПРЕМИО: БОЈАН МИЧИЋ