latinica  ћирилица
14/12/2014 |  16:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Јеврејско обредно купатило ускоро под заштитом државе

Јеврејско обредно купатило у Пироту, које према процјенама потиче из 19. вијека, могло би ускоро да буде стављено под заштиту државе као једно од ријетких тог типа на Балкану.
Јеврејско обредно купатило у Пироту - Фото: ТАНЈУГ
Јеврејско обредно купатило у ПиротуФото: ТАНЈУГ

Купатило је ушло у режим претходне заштите надлежног Завода за заштиту споменика културе из Ниша, чиме ће се омогућити даље истраживање и заштита тог објекта, рекла је Тањугу директорка Завода за заштиту споменика културе из Ниша, који је надлежан и за општину Пирот, Елена Васић Петровић.

Јеврејско обредно купатило у Пироту свједок је постојања некадашње јеврејске махале у Пироту. Сви пиротски Јевреји, тачније 178 људи, током бугарске фашистичке окупације Пирота за вријеме Другог свјетског рата, похапшени су од стране окупатора да би након тога у ноћи између 12. и 13. марта 1943. године вагонима били транспортовани најприје у Бугарску, а затим и у концентрациони логор Треблинка.

Данас осим јеврејског обредног купатила, једна од улица у строгом центру града носи назив Јеврејска, а прије неколико година изграђен је и споменик у облику Давидове звијезде у тој улици гдје је некада у хармонији живјела јеврејска заједница у Пироту.