latinica  ћирилица
16/12/2014 |  10:22 | Аутор: РТРС

Сусрет Беванда - Вучић уочи Самита

Премијер Србије Александар Вучић и предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда, састали су се јутрос у Палати Србија уочи Самита Кине и 16 земаља централне и источне Европе у Београду.
Ранко Шкрбић и Вјекослав Беванда на Самиту у Београду - Фото: РТРС
Ранко Шкрбић и Вјекослав Беванда на Самиту у БеоградуФото: РТРС

Вучић је на почетку састанка пожелио добродошлицу Беванди, истакао добре односе Србије и БиХ и важност регионалне сарадње у изради инфраструктурних пројеката којима би се заједно аплицирало за фондове ЕУ.

- Изградња путева и пруга омогућава брже спајање и послова и људи. То ће допринијети економској и политичкој стабилизацији цијелог региона, истакао је Вучић.

Двојица званичника разговарала су о билатералној и економској сарадњи, те сарадњи у области саобраћајне инфраструктуре и енергије. Током састанка предложено је формирање радне групе која ће се бавити израдом заједничких пројеката и сусрет министара саобраћаја двије земље.

 Састанку Вучића и Беванде присуствовао је и амбасадор БиХ у Београду Ранко Шкрбић, те министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић и министар привреде Жељко Сертић.

Вучић се претходно састао са црногорским премијером Милом Ђукановићем. Договорена је заједничка сједница двије владе за март идуће године као и формирање Радне групе двије владе за разматрање заједничких пројеката из области енергетике, инфраструктуре и саобраћаја.

Ђукановић је нагласио да би Самит у Београду могли да обиљеже постојећи пројекти као што је пруга Београд - Бар и планови за нове регионалне пројекте и њихово повезивање.

Премијер Србије Александар Вучић и премијер Румуније Виктор Понта истакли су потребу за већим ангажовањем на реализацији аутопута Темишвар-Београд, приоритетног инфраструктурног пројекта за обје земље.

Израда студије изводљивости и проналажење начина финансирања овог пројекта први су кораци које ће двије стране&лрм; предузети, истакнуто је на састанку премијера Србије и Румуније.

Тема разговора била је и могућност сарадње на пројекту Трансбалкански коридор Панчево - Решица, за побољшање размјене струје и система трансмисије, који би Србију и Румунију повезао са Европом и обезбиједио енергетску стабилност обје земље.

Вучић је у разговору са словеначким колегом Миром Цераром поручио да не постоје препреке за сарадњу двије државе, односи Србије и Словеније су бољи него икада.

Председници влада Србије и Чешке Александар Вучић и Бохуслав Соботка разговарали су о билатералним односима, економској и сарадњи у области енергетике, саобраћаја и инфраструктуре.

Вучић је нагласио важност економске сарадње Србије и Чешке и предложио одржавање економског форума две земље, као и заједничко улагање у инвестиционе пројекте, саопштила је владина канцеларија за сарадњу са медијима.