latinica  ћирилица
16/12/2014 |  13:05 | Аутор: СРНА

Јосиповић са Човићем у Мостару

Предсједник Хрватске Иво Јосиповић изјавио је данас у Мостару да ће Хрватска и даље бити велики "навијач" БиХ и да ће јој помоћи пријатељски, без наметања ставова.
Јосиповић у Мостару - Фото: klix.ba
Јосиповић у МостаруФото: klix.ba

- Хрватска је у мом мандату била позитиван фактор у региону и помогла БиХ. Учинили смо све да БиХ дође на чврст европски пут. Настојали смо помоћи пријатељски, јер сам лично добар пријатељ и са Драганом Човићем и Бакиром Изетбеговићем и многим другим политичарима у БиХ, не попујући и не намећући наше ставове, рекао је Јосиповић након састанка са хрватским чланом Предсједништва БиХ Драганом Човићем.

Он је нагласио да БиХ сама мора рјешавати своје проблеме и односе.

- Ми смо настојали бити пријатељ који ће пружити руку, дати своје мишљење, помоћи и мотивисати да се договара и разговара. Мислим да смо то у ових пет година успјешно радили", навео је хрватски предсједник.

Он је напоменуо да је БиХ Хрватској најважнији сусјед, са најдужом границом и најдубљим односима, и због хрватског народа у БиХ и због других грађана у БиХ.

Јосиповић је рекао да велики број Бошњака и Срба има хрватско држављанство и навео податак да је прије рата у БиХ живјело око 750.000 Хрвата, а да данас хрватско држављанство има 1.100.000 људи из БиХ.

Он је подсјетио да је министар спољних послова Хрватске Весна Пусић била заговорник посебно дизајниране иницијативе ЕУ за БиХ. "БиХ има специфичне односе и специфичне проблеме и добро је да је ЕУ дала и специфичан приступ. Хрватска ће на све начине помоћи БиХ тамо гдје може. Гдје наш глас нешто значи биће у прилог БиХ", рекао је Јосиповић.

Он сматра да су уставне промјене у БиХ потребне, али да је то ствар БиХ. "Као што бих се ја љутио да ми неко каже како треба да уредим уставни поредак у Хрватској, тако се ни ја не бих упуштао у то да савјетујем шта и како у БиХ", каже Јосповић.

Хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човићем рекао је да је на данашњем састанку било ријечи о томе како што прије успоставити власт у БиХ, те како што прије одговорити на иницијативу из Брисела.

Он је навео да је са Јосиповићем имао изузетно добро сарадњу, подсјећајући да је хрватски предсједник у посљедње четири године више пута посјетио БиХ - од Брчког, Орашја и Тузле, па до југа и увијек је помогао БиХ.

Говорећи о новом приступу ЕУ према БиХ, Човић је рекао да ће већ ових дана или са сједнице Предсједништва 23. децембра бити упућена иницијатива о документу који ће потврдити спремност провођења реформи.

- Немамо више луксуз неизвршавања обавеза које договоримо. Морамо се понашати као одговорни политичари и оно што обећамо и провести, нагласио је Човић.

Јосиповић је са Човићем разговарао у Ректорату Универзитета у Мостару, а након тога је одржао и предавање на под називом "Спољна и безбједносна политика Хрватске".

Хрватски предсједник ће данас посјетити и Ливно гдје ће се у 15.30 часова састати са премијером Ливањског кантона Бранком Ивковићем и становницима Ливна.