latinica  ћирилица
16/12/2014 |  14:31 | Аутор: Агенције

Пекабеско- затражена додатна образложења од Министарства

Канцеларија за ветеринарство БиХ саопштила је да је од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске обавијештена о присуству фосфата у производима компаније "Пекабеско" из Македоније, али је, како наводе, допис садржавао контрадикторне информације, те су затражена додатна образложења и резултати лабораторијских анализа.

У саопштењу из Канцеларије за ветеринарство БиХ додаје се да је резултат лабораторијске анализе указао на количину укупних фосфата, а не додатних како је прописано Правилником о употреби адитива осим боја и заслађивача у храни.

Мјеру коју је Канцеларија за ветеринарство БиХ наредила када су у питању производи од меса, без обзира на поријекло и произвођача, јесте појачана контрола у циљу заштите потрошача и провјере усклађености пошиљки са Правилник о употреби адитива осим боја и заслађивача у храни.

"С обзиром да је надлежно тијело, које је у поступку објавило неусклађеност, направило низ процедуралних грешака, они треба да дају одговоре на питања зашто у допису који су упутили Канцеларији нису тражили и забрану увоза производа од других произвођача код којих је утврђен 'повећан садржај фосфата', као и зашто нису објављена имена и друга два произвођача у чијим производима је установљен 'повећан садржај фосфата", наводи се у саопштењу.

Из Канцеларије за ветеринарство БиХ питају зашто није издат лабораторијски извјештај са резултатом додатих фосфата у складу са Правилником о употреби адитива осим боја и заслађивача у храни умјесто резултата укупних фосфата, зашто нису објављени резултати додатних лабораторијских претрага - друго мишљење, такозвана суперанализа о наведеним неусклађеностима које је провео Ветеринарски институт "Др Васо Бутозан", као и зашто инспектори који су покренули наведени поступак не воде поступак, иако су за исто плаћени.

"Одговори на наведена питања ће довести до одговорне особе која је имала за циљ креирања наведеног случаја, као и разлоге за оваква поступања", каже се у саопштењу.

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске јуче је саопштено да су резултати испитивања узорака производа фирме "Пекабеско" из Македоније истовјетни по утврђеним вриједностима садржаја фосфата, али не и по интерпретацији добијених вриједности.

У саопштењу се наводи да су испитивања урадили Институт за јавно здравство Републике Српске и Ветеринарски институт "Др Васо Бутозан", те да су због тога захтијевали од референтних лабораторија усаглашавање интерпретације резултата и додатно појашњење Агенције за безбједност хране БиХ, која је најодговорнија за тумачење из ове области.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопровреде Републике Српске затражило је од инспекцијских органа да ураде додатне анализе, које би обухватиле комплетну палету производа.