latinica  ћирилица
16/12/2014 |  17:18 | Аутор: СРНА

Формирани посланички клубови у Представничком дому

Предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Шефик Џаферовић рекао је да су формирани сви клубови политичких партија у Представничком дому, изузев "Мјешовитог клуба" у коме су три посланика који као појединци представљају своје странке.

"Наше је опредјељење било да у року од седам дана од 9. децембра морају бити формирани посланички клубови. Остало је нејасно питање да ли је формиран `Мјешовити клуб`. Сада слиједи да испоштујемо рок за избор сталних радних парламентарних тијела, а то је седам дана од дана када су формирани посланички клубови", рекао је Џаферовић новинарима након прве сједнице новоизабраног Колегијума Дома.

Колегијум је данас разматрао припреме како да буде доведено до краја конституисање Представничког дома избором сталних радних парламентарних тијела, те је разматран начин попуне парламентарних комисија и данас ће бити упућен допис клубовима да се изјасне о именима и афинитетима посланика за рад у појединим радним тијелима.

"Имаћемо 22. децембра сједницу Колегијума Дома и сједницу Колегијума у проширеном саставу који ће утврдити приједлог имена за састав радних тијела. Између католичких божићних празника и Нове године ћемо наћи термин за сједницу Представничког дома на којој ће се именовати радна тијела и испунити обавезу како је предвиђено пословником", рекао је Џаферовић.

Одговарајући на новинарска питања у вези са медијским написима да је могућ раскид коалиције СДА са ДФ-ом, Џаферовић је рекао да не вјерује у такву могућност. "Потписана су два споразума, СДА, ДФ и Савез за промјене и СДА, ДФ и коалиција око ХДЗ-а на којем су дефинисани принципи дјеловања", додао је он.

Први замјеник предсједавајућег Представничког дома Борјана Кришто рекла је да је остало нејасно да ли ће три посланика која чине "Мјешовити клуб" остати у том клубу или ће се прикључити неком од већ формираних посланичких клубова.

Говорећи о доношењу буџета БиХ за 2015. годину, Кришто је подсјетила да у тај процес морају бити укључена и радна тијела парламента БиХ, али да је неопходно и формирање Дома народа Парламентарне скупштине БиХ до краја године, што је неизвјесно.

"Према постојећем закону, одлуку о привременом финансирању доноси Савјет министара и институције могу несметано радити и без доношења одлуке о усвајању буџета у законодавном тијелу", рекла је она.

Кришто је навела да о расподјели позиција у Савјету министара БиХ није било говора на данашњој сједници Колегијума.

Други замјеник предсједавајућег Представничког дома Младен Босић сматра да нико у БиХ неће одуговлачити формирање институција на свим нивоима јер све институције - од општина преко ентитета морају да наставе да раде свој посао у складу са надлежностима.

Према његовим ријечима, свако ко покуша блокирати не ради у интересу рјешавања огромних проблема у БиХ.

"До сада нисмо разговорали ни о каквим позицијама у Савјету министара БиХ, очекујемо да се званично дефинише име мандатара. Заједнички је договор да овај пут то треба да буде Бошњак. Немамо никакву примједбу на одлуку СДА, каква год да буде, а немамо ни на приједлог да то буде Денис Звиздић. Вјерујем да иза мандатара постоји скупштинска већина, те остаје још да мандатара у Представничком дому потврдимо", рекао је Босић, лидер СДС-а.

Босић је додао да ће се послије именовања предсједавајућег Савјета министара кренути у процес договарања расподјела министарских позиција.