latinica  ћирилица
16/12/2014 |  21:39 | Аутор: СРНА

Вучић: Разговори током самита били плодотворни и конкретни

Предсједник Владе Србије Александар Вучић рекао је по завршетку пленарне сједнице лидера Кине и 16 земаља централне и источне Европе да су разговори вођени током самита били плодотворни и конкретни, те истакао да ће грађани Србије осјетити значајну корист од постигнутих договора.
Ли Кећанг и Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Ли Кећанг и Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

"Мислим да смо пронашли заједнички језик за решавање нагомиланих економских проблема, пре свега у области инфраструктуре, саобраћаја и енергетике и да ћемо постићи значајан напредак у сарадњи", рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре са премијером Кине Ли Кећијангом у Београду.

Вучић је навео да је договорена примјена различитих финансијских рјешења у вази са дијеловима аутопутева, изградња пруге Београд - Будимпешта, која би ишла ка Македонији и Грчкој, као и да је разговарано о многим другим пројектима у Србији - концесијама, изградњи лука, саобраћајних чворишта и довођењу кинеских компанија.

Премијер Србије позитивно је оцијенио разговоре са премијерима Кине и земаља централне и источне Европе.

"Србија је имала част да организује овај велики скуп. Веома сам поносан на чињеницу што се Србија показала као добар организатор скупа и захвалан сам кинеском премијеру што је Србији учинио част да буде коорганизатор скупа", рекао је Вучић.

Кинески премијер Ли Кећијанг рекао је новинарима да Кина има великих могућности за сарадњу са Србијом, истичући да би та сарадња могла да буде дугорочна и веома успјешна.

Ли је навео да је Кина заинтересована за инвестиције, као и за сарадњу у области туризма, али и културе, имајући у виду пријатељске везе двије земље.

Кинески премијер је истакао да Кина жели успјешну сарадњу са ЕУ и указао на могућности које би пружило заједничко остваривања великог тржишта.