latinica  ћирилица
17/12/2014 |  08:44 | Аутор: ТАНЈУГ

Тродневна жалост у Пакистану (ВИДЕО)

У Пакистану је од данас тродневна жалост за 141 жртвом напада талибана у војној школи у Пешавару, од којих је 132 дјеце и деветоро одраслих
Талачка криза у Пешевару - Фото: AP
Талачка криза у ПешеваруФото: AP

Власти припремају масовну сахрану настрадалих које су јуче убили припадници организације Техрек-е-талибан у знак одмазде због снажне кампање власти у борби против терориста.

Национална трагедија која је задесила Пакистан и туга за невино настрадалом дјецом видљива је у цијелом Пешавару, гдје се људи од јуче спонтано окупљају, пале свијеће и бацају латице цвијећа за изгубљеним животима.

Цијела земља је у шоку због најсмртоноснијег терористичког напада икада изведеног над цивилима у тој земљи, преносе агенције.

Масакр у школи је започео јуче рано ујутру кад је седам екстремиста ТТП-а ушло и почело насумице да пуца по дјеци, идући од учионице до учиниоце.

Ужас у школи је трајао пуних осам сати, колико и окршај скривених талибана у школи с припадницима пакистанских снага безбједности.

Покрет пакистанских талибана преузео је одговорност за масакр истакавши да је то одмазда за недавне нападе на њихова упоришта.

Напад талибана је изазвао осуду лидера држава широм свијета, али и учврстио намјеру власти у Исламабаду да воде још снажнију борбу против групе која је убила на хиљаде људи од 2007. године.

Пакистански премијер Наваз Шариф укинуо је данас мораторијум на смртну казну у случајевима који се односе на тероризам, дан након што је земља доживјела најтежи терористички напад у својој историји.