latinica  ћирилица
17/12/2014 |  08:48 | Аутор: Агенције

Захуктава се предсједничка трка у Хрватској

Предсједничка трка у Хрватској се захуктава, а кандидати све више заузимају и онлајн свијет, гдје се највише спомињу кандидати Социјалдемократске партије Иво Јосиповића и Хрватске демократске заједнице Колинда Грабар Китаровић
Београд "легализује" Загреб - Фото: РТС
Београд "легализује" ЗагребФото: РТС

Анализа  "Mediatoolkita alata" за праћење медија показала је како према броју спомињања предњаче Јосиповић и Грабар Китаровић, али да се и кандидати Савеза за Хрватску Милан Кујунџић и "Живог зида" Иван Синчић ипак спомињу у позитивнијем контексту.

Занимљиво је да Твитер корисници активније спомињу кандидате од Фејсбук корисника.

Иако Иво Јосиповић има највећу присутност у онлајн медијима, захваљујући својим предсједничким дужностима, остали кандидати га сустижу па Синчић има двоструко више спомињања од прошле седмице.

Иако је у првој седмици праћења инфографика указала да се о предсједничким кандидатима расправља и на форумима, ове седмице је на тим каналима наступила тишина.

Гласачки листићи за предсједничке изборе, који ће у Хрватској бити одржани 28. децембра, одштампани су и биће послати у иностранство и удаљеније дијелове земље, попут острва, саопштила је Државна изборна комисија.

До краја седмице листићи ће бити послати свим општинским и градским изборним комисијама.

Гласачки листићи су бијели и на њима су абецедним редом наведена имена четворо кандидата за предсједника Републике - Колинда Грабар Китаровић (ХДЗ), Иво Јосиповић (СДП), Милан Кујунџић (Савез за Хрватску) и Иван Синчић (Живи зид). Шести по реду предсједнички избори расписани су за 28. децембар, док би други круг избора, ако до њега дође, био одржан 11. јануара наредне године.