latinica  ћирилица
17/12/2014 |  09:28 | Аутор: Независне

Хелбах: Европски пут БиХ не искључује добре односе са Русијом

Амбасадор Њемачке у БиХ Кристијан Хелбах сматра да европски пут БиХ не искључује добре односе са Русијом.

"Свако ко вам каже да се морате окренути од Русије и да не можете имати конструктивне економске и сваке друге односе са том земљом, ако желите бити члан ЕУ, не говори истину", рекао је Хелбах.

Он је истакао да циљ њемачко-британске иницијативе није централизација, већ креирање политике која ће довести до реформи потребних за европски пут БиХ.

"Желим јасно рећи да нико не жели `сарајевизирати` ову земљу. И то је управо циљ наше иницијативе - удаљимо се од тих осјетљивих тема. Поставили смо себи питање шта може ову земљу јачати, а да је не централизује и одговор је добра политика која у центар поставља заједничке интересе свих људи", рекао је Хелбах за "Независне новине".

Он је нагласио да се закључцима Савјета ЕУ жели деблокирати и убрзати европски пут БиХ.

"Тема звана Сејдић и Финци`, која је још од 2009. неиспуњени услов за ступање на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању, остаје на дневном реду, али више не мора да буде ријешена прва, него ће сада у фокусу бити економске и социјалне реформе. То смо урадили тако, јер смо жељели да се прво бавимо условима који одмах могу да буду испуњени, а истовремено се ради о реформама које су грађанима веома значајне", закључио је Хелбах.