latinica  ћирилица
17/12/2014 |  10:17 | Аутор: РТРС

Потрошио 110 милиона долара, сада на посао иде аутобусом

Бивши НБА играч Ентоан Вокер, троструки Ол-Стар који је већи дио професионалне каријере провео у Бостону, али је 2006. године као стартер Мајамија освојио прстен првака, изгубио је 110 милиона долара које је зарадио током каријере.

Због банкрота морао је недавно морао продати и шампионски прстен који је освојио са Мајамијем, пише портал спорт.ба.

Вокер је банкрот прогласио још у мају 2010, али, прошле седмице је први пут дао интервју у којем је за "Yahoo.finance" причао о томе како је изгубио новац, те животу након. Проблеми су, каже, кренули још кад је са 19 дошао у Бостон.

"Због младеначке ароганције, незнања и тврдоглавости, нисам хтио слушати свог финансијског савјетника".

Било је то 1996, а Вокер је као руки најављивао обећавајућу НБА каријеру.

"Никад нисам размишљао о озбиљности тог проблема, али није ми било ни битно јер је новац стално стизао".

Као најстарији од шесторо дјеце, Вокер је доласком у НБА лигу хтио збринути мајку, браћу и сестре па је тако руки плату потрошио и прије но што му је исплаћена. Но, био је то само почетак. Стилом живота се, наиме, хтио "осветити" за све године сиромаштва.

Члановима породице је куповао куће од неколико милиона долара, у дворишту је имао четири или пет луксузних аутомобила као што су Бентли, БМВ и 350.00 долара вриједни Мајбах. Такође, никад није исто дизајнерско одјело носио више од двапут. Осим породици, куповао је скупе поклоне пријатељима и познаницима, а поврх свега је и – коцкао. Тако је признао губитак 646.900 долара крос само двије године у играма с колегама из НБА лиге.

"Посљедњи ексер у ковчегу" било је улагање у 140 некретнина у родном Чикагу. Кад је тржиште некретнина "пукло", Вокер је морао објавити банкрот због власништва у вриједности од 4,3 милиона долара, а дуговао је 12,7 милиона...

"Могао сам далеко боље то направити. Нисам, рецимо, одлазио на судска рочишта и губио некретнине које су била добра инвестиција".

То је говорио о раздобљу док се још није налазио у финансијским проблемима. Касније више није било спаса. Какав савјет има за младе НБА играче?

"Прије свега требате ријеч 'не' у свом рјечнику. Морате знати рећи 'не' многим људима који су вам важни у животу. И држите се финансијског плана, те не улажите док играте јер се не можете бавити својим инвестицијама. У то крените кад закључите каријеру" – изјавио је Вокер.

Вокеру је 2012. опроштен дуг, а тренутно ради као кошаркашки аналитичар за 120 Спортс. Живи у предграђу Чикага са својом породицом, а на посао иде јавним превозом. Аутомобил не посједује.

"Не гањам новац, пензија ми није приоритет. Сада тражим квалитет живота. Само желим бити у могућности бринути се за своју дјецу и једног дана, надам се, унуке"…