latinica  ћирилица
17/12/2014 |  13:39 | Аутор: РТРС

ФИФпро играчима: Не идите у Србију, нећете бити плаћени

Синдикат професионалних фудбалера (ФИФПро) упозорио је своје чланове да не долазе у клубове из Србије јер ризикују да не буду плаћени

ФИФпро и Синдикат фудбалера Србије кажу да је Народна банка Србије блокирала рачун половини од 16 клубова у Јелен Суперлиги, као и да они нису могли да плате играче и остале запослене, пише Б92.

"Мрзимо да овако радимо, али наш посао јесте да заштитимо играче. Фудбалери нису примили новац мјесецима и налазе се у озбиљним финансијским проблемима. Клубови су на ивици банкрота. Поврх свега, добио сам шокантне вијести да један од клубова нимало не поштује права играча и да чак дозвољава хулиганима да им пријете", рекао је Тео ван Сегелен, генерални секретар ФИФпро.

Из те организације наведено је да је споменути клуб Раднички из Крагујевца.

"Вук Сотировић, један од искуснијих играча, ударен је у лице када је покушао да уразуми навијаче и да заштити млађе играче. Остали фудбалери спријечили су већи инцидент", навели су из ФИФпро и додали су да, иако су ФСС и ЈСЛ осудили у писму тај чин, никакав дисциплински поступак није покренут".

"На сљедећој тимској утакмици код куће навијачи су на транспарентима вријеђали играче и пријетили им, послије чега је седам играча напустило клуб", додаје ФИФпро.

Предсједник Синдиката фудбалера Србије "Независност" Мико Поледица каже да је ситуација алармантна и додаје:

"У Србији има само око 500 професионалних фудбалера. Не бисмо били изненађени ако неки клубови ускоро банкротирају. Због тога морамо послати поруку свим земљама и препоручити страним играчима да не долазе у Србију, јер нема гаранција да ће бити плаћени".