latinica  ћирилица
17/12/2014 |  16:05 | Аутор: РТРС

Миле Пуљић оптужен за ратне злочине у Мостару

Тужилац Посебног одјељења за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против Миле Пуљића (60) из Стоца, настањеног у Мостару. Пуљић се терети да је учествовао у удруженом злочиначком подухвату, у оквиру којег су почињени бројни ратни злочини над жртвама бошњачке националности 1993. и 1994. године у Мостару.
Тужилаштво БиХ - Фото: архив
Тужилаштво БиХФото: архив

"Оптужени се терети да је за вријеме рата у БиХ и сукоба између тзв. Армије БиХ и ХВО-а, у својству командата 2. батаљона 2. бригаде ХВО-а на подручју Мостара, у оквиру широког и ситематског напада усмјереног на цивилно становништво бошњачке националности, поступао противно одредбама међународног хуманитарног права. Он се терети да је учествовао у удруженом злочиначком потхвату, у оквиру којег су почињени ратни злочини над жртвама бошњачке националности", наводи се у саопштењу Тужилаштва.

Према овим наводима злочини су почињени присилним нестанцима, противправним лишавањем слободе Бошњака и затварањем у затворе и логоре, извођењем цивила из логора на принуд рад, на линији фронта и у живи штит, као и протјеривањем жена, дјеце и стараца, који су након тога незаконито заточени на разним локацијама, те присилно премјештени на територију под контролом Армије БиХ.

Пуљић се доводи у везу са убиством 11 жртава бошњачке националности. У оптужници се наводи да је више од 70 жртава рањено, а двије особе су одведене у непознатом правцу, откада им се губи сваки траг, да би након рата били пронађени и ексхумирани њихови посмртни остаци.

Злочинима описаним у оптужници око 15 жртава бошњачке националности било је физички злостављано и мучено на понижавајуће начине, од стране припадника војне формације ХВО-а којом је комдандовао оптужени.

У тужилаштву истичу да се ради о врло опсежној оптужницу, која се односи на велики број ратних злочина почињених током 1993. и 1994. године, над више стотина жртава бошњачке националности.

Уз оптужницу, суду је прослијеђен опширан доказни материјал са више стотина доказа а предложено је позивање 85 свједока оптужбе и два стручна вјештака.

Оптужени се терети да је починио кривично дјело-злочин против човјечности, из члана 172. КЗ БиХ, саопштило је Тужилаштво БиХ.