latinica  ћирилица
17/12/2014 |  16:43 | Аутор: СРНА

"Зецови": Оптужница враћена Тужилаштву у истражну фазу

Суд БиХ вратио је Тужилаштву БиХ у истражну фазу оптужницу против 15 лица оптужених за злочине против човјечности у селу Зецови на подручју општине Приједор.

- Суд БиХ инсистира на професионалном односу према свима, а нарочито комплексним и осјетљивим предметима и неће доносити одлуке због касног достављања оптужница у којима оптуженим лицима истиче притвор, него инсистира на законом предвиђеним роковима који остављају довољно времена за квалитетан рад, саопштено је из Суда.

У Суду БиХ појашњавају да је Тужилаштво доставило Суду у петак, 12. децембра, на потврђивање ову врло комплексну оптужницу која се односи на 15 оптужених, 10 тачака инкриминација, 17 подтачака, 93 свједока, од којих су 24 заштићена, те 438 материјална доказа.

Уз оптужницу Тужилаштво је доставило и приједлог за продужење притвора против ових лица који је истицао 17. децембра, што је значило да су Суду остављена два дана да закаже и одржи рочиште за продужење притвора, донесе одлуку и изради рјешење за свих 15 лица, проучи оптужницу, прегледа све материјалне доказе, те донесе одлуку о евентуалном потврђивању.

- То практично значи, а имајући у виду законске одредбе које предвиђају осам дана за потврђивање оптужнице, односно 15 дана уколико је ријеч о комплексним предметима, да је судији на овај начин скраћен законски рок за квалитетно проучавање и доношење одлуке о евентуалном потврђивању оптужнице, наводи се у саопштењу.

Тужилаштво БиХ оптужило је 15 лица за злочине против човјечности над жртвама бошњачке националности у селу Зецови на подручју Приједора 1992. године.

Оптужница је подигнута против Душана Милунића /52/, Радомира Стојнића /71/, Радована Четића /56/, Душка Зорића /43/, Зорана Стојнића /43/, Жељка Грбића /46/, Илије Зорића /42/.

Оптужени су и Зоран Милунић /65/, Бошко Грујичић /47/, Љубиша Четић /65/, Раде Грујчић /47/, Урош Грујчић /53/, Рајко Грбић /47/, Здравко Антонић /57/ и Рајко Гњатовић /54/.