latinica  ћирилица
17/12/2014 |  17:11 | Аутор: СРНА

Суђење генералу Младићу- свједок одбране Боро Тадић

Република Српска и СДС нису имале политику да уклоне муслимане и Хрвате са територија на које су полагале право, рекао је свједок одбране Боро Тадић на суђењу некадашњем команданту Главног штаба Војске Републике Српске генералу Ратку Младићу пред Хашким трибуналом.
Ратко Младић - Фото: архив
Ратко МладићФото: архив

Тадић, некадашњи локални званичник из Санског Моста, рекао је да су рат у тој општини изазвали муслимани, одбијајући да се разоружају и нападајући ЈНА и полицију.

Свједок је потврдио да је 1992. године мјештанима муслиманских села око Санског Моста рекао да су муслимани "исламизовани Срби", који имају намјеру да нанесу што већу штету Србима и да је то назвао "исконском мржњом", пренијели су београдски медији.

Тадић је рекао да је знао за убиство деветорице Хрвата у селу Шкрљевита у новембру 1992. године, наводећи да га је "свако зло и убиство бољело".

Прије Тадића, исказ у Младићеву одбрану јутрос је дао и Рато Руњевац, предратни виши јавни тужилац у Сарајеву, који је свједочио да су у првим данима рата у БиХ муслимански званичници толерисали, умјесто да процесуирају недјела Јуке Празине у Сарајеву и браће Шабановић у Вишеграду.

Он је навео да је полиција пустила убицу српског свата на Башчаршији 1. марта 1992. године, иако су га свједоци препознали.

Суђење генералу Младићу биће настављено сутра.