latinica  ћирилица
17/12/2014 |  18:32 | Аутор: ТАНЈУГ

САД и Куба, дан за историју

Предсједник Кубе Раул Кастро и амерички предсједник Барак Обама истовремено су се обратили јавности поводом ослобађања из затвора једног америчког грађанина из кубанског затвора и тројице Кубанаца који су били заточени у САД. Обама оцјењује да је ријеч о најзначајнијој промјени у америчкој политици у претходних 50 година.

Американац Алан Грос ослобођен је из кубанског затвора послије пет година – у оквиру договора који је укључио ослобађање тројице Кубанаца из америчког заробљеништва, потврдили су неименовани званичници САД.

Грос је пуштен из хуманитарних разлога на захтјев Обамине администрације, а око поднева је слетио у САД, наводи Ројтерс. 

Предсједници Сједињених Америчких Држава и Кубе Барак Обама и Раул Кастро су се истовремено обратили јавности.

Обама је истакао да Сједињене државе данас мијењају однос са народом Кубе. Обама је из Бијеле куће поручио да је ријеч о "најзначајнијој промјени у америчкој политици у претходних 50 година".

"Изолација није уродила плодом. Вријеме је за ново поглавље", рекао је Обама, најављујући нормализацију односа са Кубом. 

Председник Кубе Раул Кастро поздравио је обнову односа са САД, а у говору који је преносила државна телевизија, Кастро је рекао да и даље постоје значајне разлике између САД и Кубе, у областима као што су људска права, спољна политика и питања суверености.

Међутим, додао је Раул Кастро, двоке земље морају научити да живе са својим разликама "на цивилизован начин".  

Раул Кастро је најавио да ће Куба пустити из затвора и послати у САД човкека који је шпијунирао за САД, преноси Ројтерс.

Предсједник САД Барак Обама раније данас разговарао је са кубанским предсједником Раулом Кастром о нормализацији и успостављању пуних дипломатских односа међу дугогодишњим непријатељима. Предсједници двије државе разговарали су телефоном више од 45 минута, а то је био први значајан разговор лидера САД и Кубе од 1961. године, пренијеле су агенције, додајући да је било ријечи о поновном отварању амбасада у Вашингтону и Хавани.

Разговору двојице предсједника претходила је вишемјесечна тајна дипломатска активност, а важну улогу у успостављању дијалога Вашингтона и Хаване одиграо је папа Фрањо који је упутио писма Кастру и Обами.