latinica  ћирилица
17/12/2014 |  21:19 | Аутор: СРНА

Грчка: Посланици нису изабрали предсједника у првом кругу

Грчки парламент данас у првом кругу гласања није успио да изабере новог предсједника Грчке, који треба да замијени актуелног шефа државе Каролоса Папуљаса, па сада остају још два круга изјашњавања.

Ставрос Димас, кандидат владе, коју предводе конзервативци, добио је 160 гласова, што је много мање од потребних 200, од могућих 300, за директну побједу.

Други круг, у коме ће, такође, требати 200 гласова за побједу, најављен је за 23. децембар, а трећи за 29. децембар, када ће бити довољно 180 гласова, објавио је вечерас лист "Дејли мејл".

Двопартијска владајућа коалиција има 155 посланичких мјеста и потребна јој је подршка опозиције или независних посланика да осигура избор Димаса 29. децембра.

"Пред нама су још два круга. Надам се да ће нови предсједник бити изабран. Ситуација у земљи је тешка и увјерен сам да су посланици тога свјесни", изјавио је премијер Антонис Самарас напуштајући парламент након гласања.

Уколико ни 29. децембра не буде донесена одлука о новом грчком предсједнику, парламент ће бити распуштен, а Самарас ће морати да распише пријевремене изборе почетком наредне године.

У Грчкој посланици бирају предсједника, чија је позиција више симболична.