latinica  ћирилица
18/12/2014 |  08:36 | Аутор: Независне

Ремонт хеликоптера није ни почео, а већ дупло поскупио

Вијеће министара БиХ данас би требало да одлучи да ли ће наредити Министарству одбране да утврди ко је у овом министарству одговоран због пропуста начињених током процеса јавне набавке за ремонт хеликоптера.

Ремонт четири хеликоптера, за шта је Вијеће министара лани одобрило око 7,5 милиона КМ, требало је да буде завршен до краја ове године, но Министарство одбране рок није испоштовало. Умјесто тога затражили су од Вијећа министара да им продужи рок до краја идуће године и да ових 7,5 милиона сада буде искориштено за ремонт само два хеликоптера. О овом захтјеву МО негативно се изјаснило Министарство финансија и трезора БиХ, које је у свом мишљењу предложило да их Вијеће министара обавеже да утврде одговорност за пропусте у овом послу.

Одлука Вијећа министара о вишегодишњем пројекту ремонта четири хеликоптера за период 2013-2014. година, "вриједна" 7,5 милиона КМ, односила се искључиво на поправку летјелица типа УХ-1Х. За њихов ремонт Министарство одбране је прошле годиле било склопило уговор вриједан око 5,3 милиона КМ, па га прогласило ништавним. У мишљењу Министарства финансија одбрани је упућена критика што је након раскидања овог уговора изгубљен новац који је могао бити зарађен да је МО уложио "протест гаранције за озбиљност понуде".

"Из достављене информације и кореспонденције с Министарством одбране може се закључити да су поступак јавне набавке и процедура проведени прије него што је Вијеће министара одобрило вишегодишњи пројекат и одобрило новац", наведено је у мишљењу Министарства финансија које је достављено Вијећу министара.

Министарство одбране је и ове године било расписало јавни позив за ремонт четири хеликоптера, али је самоиницијативно измијенило тип летјелица па су јавним позивом тражили фирме за поправку два хеликоптера УХ-1Х и два типа Ми-8. У МО кажу да за ремонт хеликоптера УХ-1Х нису добили ниједну валидну понуду, а за ремонт Ми-8 су добили двије. Но, и најповољнија понуда, тврде, премашила је расположивих 7,5 милиона КМ.

"На основу прибављених понуда и праћења цијена на тржишту евидентно је да су цијене ремонта хеликоптера Ми-8 значајно порасле у односу на цијене по којима смо раније ремонтовали, тако да бисмо за одобрена средства могли ремонтовати само два хеликоптера Ми-8", одговорили су из Министарства одбране.

Будући да је МО одустао од ремонта летјелица УХ-1Х, из Министарства финансија упозорили су да су средства за овај пројекат намјенски резервисана и да неће бити кориштена у друге сврхе.

Министар одбране Зекеријах Осмић у захтјеву је образложио да хеликоптери Ми-8 имају већу носивост и већу могућност гашења пожара.

"Уколико Вијеће министара не одобри предложене измјене, Министарство одбране неће бити у могућности реализирати пројекат ремонта хеликоптера. У том случају Оружане снаге неће посједовати капацитет за гашење пожара и евакуацију цивилног становништва", пише у информацији коју је потписао Осмић.