latinica  ћирилица
18/12/2014 |  09:07 | Аутор: РТРС

Предсједништво СДА: Звиздић или Османовић?

Данашња сједница Предсједништва СДА, на којој би овај највиши орган странке требало да предложи мандатара за нови састав Савјета министара БиХ, могла би да буде изузетно тешка и да доведе до великог раскола у странци о питању кандидатуре једног човјека - Дениса Звиздића.
Денис Звиздић и Адил Османовић - Фото: РТРС
Денис Звиздић и Адил ОсмановићФото: РТРС

Звиздића, иначе члана страначког Предсједништва, на сједници Колегијума СДА у уторак, за мандатара је предложио замјеник предсједника странке, Бакир Изетбеговић.

Овакав Изетбеговићев потез може се протумачити и као покушај потпуног умањивања утицаја Адила Османовића, главног Изетбеговићевог противника, иначе предводника супротне, Тихићеве реформаторске струје.

Османовић је био главни кандидат за предсједавајућег Савјета министара.

Потпредсједник Странке демократске акције Садик Ахметовић рекао је јутрос да ће он данас ипак предложити Адила Османовића, такође потпредсједника СДА, за предсједавајућег Савјета министара БиХ "јер задовољава све критеријуме“.

"Што је најважније, тај приједлог је гаранција за јединство СДА", рекао је Ахметовић.

Ахметовић је додао како остаје при томе да Османовић може и треба бити кандидат, а на крају треба бити предложен од стране Предсједништва, "јер би то ријешило оно што евентуално може бити проблем након именовања“.

"Морамо успоставити критеријуме за приједлоге за избор, не само предсједавајућег, него и друге кандидате. Први критеријум мора бити јединство Странке демократске акције", казао је Ахметовић.