latinica  ћирилица
18/12/2014 |  09:12 | Аутор: Агенције

Линта: Нетачна изјава Пусићеве

Предсједник Коалиције удружења избјеглица у Србији Миодраг Линта рекао је данас да је нетачна изјава првог потпредсједника хрватске Владе Весне Пусић да је Хрватска у претходном периоду помагала Србију на путу у ЕУ.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта је указао да чињенице показују да је свега два мјесеца од званичног пријема Хрватске у ЕУ, тачније 2. септембра прошле године започела антићирилична кампања, чији је циљ био да се пошаље јасна порука преосталим Србима да се или иселе или асимилују.

"Хрватска не треба да помаже Србији, за шта се декларативно залаже Весна Пусић, већ треба да коначно почне рјешавати бројне проблеме стотина хиљада прогнаних Срба и око 50.000 српских повратника", навео је Линта у писаној изјави.

Он је оцијенио да Пусићева нема морално право да говори да критеријуми за Србију треба да буду високи јер их ни сама Хрватска није испунила у великој мјери, барем што се тиче поглавља 23 "Правосуђе и људска права".

Предсједник Коалиције не слаже се ни са изјавом Пусићеве да српске власти нису довољно реаговале на наступе лидера радикала Војислава Шешеља.

Он је указао да "политика сарадње и економског развоја коју води српска Влада нема никакве везе са анахроном политиком Војислава Шешеља, што је недвосмислено јасно сваком ко иоле поштује Србију".

"Нажалост, Хрватска је усвајањем декларације о Шешељу у Сабору послала јасну поруку да ће условљавати Србију на путу у ЕУ да би поједина отворена питања ријешила како њој одговара", истакао је Линта.

Линта је позвао Весну Пусић да престане да се бави Србијом и да се коначно огради од непримјерених изјава пјевача Марка Перковића Томсона на скупу у мјесту Чавоглаве, код Книна, гдје се сваког 5. августа шири говор мржње према свему што је српско.

Он је Пусићеву позвао и да најштрије осуди срамотну одлуку Општинског вијећа Глине од 21. октобра, којом је забрањено служење парастоса и одавање поште на мјесту православне цркве у Глини, у којој су усташе 1941. године звјерски убиле више од 1.500 Срба и предложи хрватској Влади да распусти Општинско вијеће Глине.