latinica  ћирилица
18/12/2014 |  13:11 | Аутор: СРНА

Комшић: Мораторијум на именовања у ФБиХ

Предсједник ДФ Жељко Комшић и замјеник предсједника СДА БиХ Бакир Изетбеговић договорили су се данас у Сарајеву да буде успостављен мораторијум на даља именовања у Федерацији БиХ.

"То ће бити убачено у споразум о принципима формирања власти на нивоу кантона и ФБиХ, а позваћемо и ХДЗ БиХ да се томе прикључи", рекао је Комшић.

Он је новинарима након састанка са Изетбеговићем у згради Предсједништва БиХ рекао да је договорена израда критеријума за даља именовања, прије свега на министарске и руководеће позиције.

"Кључно је да се стане са именовањима, тј. да се ради оно што закон налаже, а то је да се људи којима је истекао мандат постављају на одређене функције само привремено као вршиоци дужности, након чега ће новоформиране владе процијенити кадровске потребе", рекао је Комшић.

Комшић је наговијестио да би почетком наредне седмице требало да буде одржан састанак њега, Човића и Изетбеговића као домаћина.

Ако тај састанак уроди плодом, коалиција ДФ-СДА бити сачувана, али њој треба да се придружи и ХДЗ БиХ, рекао је он и најавио да ће тражити једну позицију на нивоу Савјета министара из реда осталих, као и нека замјеничка мјеста.

Замјеник предсједника СДА Бакир Изетбеговић након састанка није давао изјаву новинарима.

ДФ је јуче привремено обуставио разговоре са СДА о успостављању власти у Сарајевском кантону због запошљавања кадрова СДА у администрацију и јавна предузећа мимо договора двије странке.