latinica  ћирилица
18/12/2014 |  13:26 | Аутор: СРНА

ЕУ: За опоравак од поплава у БиХ 41 милион евра

Европска комисија усвојила је посебан пакет мјера за опоравак од поплава и управљање ризиком од поплава у БиХ за 2014. годину, у вриједности 41 милион евра из средстава ИПА два, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.

Осим превенције поплава и управљања ријечним токовима, посебне мјере за БиХ 2014. укључују даљњу помоћ ЕУ за санирање стамбених објеката, малим и средњим предузећима, локалном економском развоју на подручјима погођеним поплавама, подршку јачању капацитета цивилне заштите у одговору на катастрофе и подршку у виду бесповратних средстава локалним невладиним организацијама.

Ова помоћ представља други дио пакета чија је вриједност 85 милиона евра, за које се ЕУ обавезала на донаторској конференцији у јулу.

Отправник послова Делегације ЕУ у БиХ Ренцо Давиди рекао је да ће нова средства допринијети у јачању спремности земље и заштите од сличних догађаја у будућности, те омогућити наставак тренутних и свих будућих настојања ЕУ у пружању помоћи становништву БиХ у санирању посљедица поплава.

Он је подсјетио да је приоритет ЕУ била правовремена и координисана помоћ локалним заједницама у нормализацији животних услова након катастрофалних мајских поплава.

"Провођење компоненти посебних мјера 2014. које се односе на превенцију поплава и управљања ријекама може почети само након што сви нивои власти у БиХ усвоје акциони план, који даје стратешки оквир за координисан рад на овом пољу. Поздрављамо чињеницу да је покренута процедура за његово усвајање", напоменуо је Давиди.