latinica  ћирилица
18/12/2014 |  15:22 | Аутор: СРНА

Тужилаштво наставило да улаже доказе о "Силосу"

На суђењу за злочине почињене над Србима и Хрватима на подручју сарајевске општине Хаџићи, Тужилаштво БиХ данас је уложило доказе који се односе на радове које су заточеници из логора "Силос" обављали на Игману.
Тужилаштво БиХ - Фото: архив
Тужилаштво БиХФото: архив

Тужилаштво је уложило и документе о доласку судија и тужилаца на подручје Игмана, те о посјети Црвеног крста. "Улажемо и документ који се односи на формирање Комисије за бригу о затвореним лицима, а односи се на статус и третман према затвореницима", рекла је Тужилац Зорица Ђурђевић.

Уложени су и документи у којима се наводи да су затвореници обављали радове на подручју Храснице.

Током суђења бивши затвореници "Силоса" свједочили су да су током рата вођени у Храсницу, Бутмир, те на планину Игман на копање ровова.

Уложено је и више аката Врховног штаба Команде такозване Армије БиХ, а представљен је и документ којим се наређује пуштање свих ратних заробљеника, укључујући и заробљенике из Тарчина.

Према ријечима тужиоца, тиме се доказује тачка један оптужнице, а остало ће рећи у завршној ријечи.

Међу 98 материјалних доказа које је уложила тужилац Зорица Ђурђевић су и акти Државне безбједности који се односе на хапшење и третман затворених лица хрватске националности, пренио је Бирн.

На већину уложених доказа, одбране нису имале приговоре.

За злочине почињене у логорима у "Силосу", касарни "Крупа" и Основној школи "9. мај" над Србима и Хрватима суди се Мустафи Ђелиловићу, Фадилу Човићу, Мирсаду Шабићу, Незиру Казићу, Бећиру Хујићу, Халиду Човићу, Шерифу Мешановићу и Нермину Калемберу.

Хујић је био управник и замјеник управника логора "Силоса", а исте функције обављао је и Халид Човић. Мешановић је био један од замјеника управника у "Силосу" и управник логора у касарни "Крупа", а Калембер стражар у "Силосу". Остали су били припадници цивилне, војне и полицијске власти.

Због предстојећих празника суђење ће се наставити 15. јануара.