latinica  ћирилица
18/12/2014 |  15:42 | Аутор: СРНА

БиХ укинула визе за држављане 10 земаља

Савјет министара БиХ, на приједлог Министарства иностраних послова БиХ, донио је данас одлуку којом су држављани 10 земаља ослобођени прибављања виза за улазак, транзит, излазак и боравак у БиХ.
Савјет министара БиХ - Фото: РТРС
Савјет министара БиХФото: РТРС

У безвизном режиму су Антигва и Барбуда, Бахами, Барбадос, Маурицијус, Сејшели, Свети Кристофор и Невис са Шенген листе у складу с прописима европског законодавства.

Осим ових шест земаља, у безвизни режим укључени су Азербејџан, Бахреин, Оман и Уједињени Арапски Емирати због развијених билатералних односа с овим државама и интензивирања пословних контаката, саопштено је из Савјета министара БиХ.

У саопштењу се наводи да се у безвизном режиму БиХ до 90 дана налазе укупно 72 земље чији су држављани ослобођени прибављања виза за улазак, излазак, транзит и боравак на територију БиХ.

Виза су ослобођени и држављани још 14 држава с којима БиХ има закључен међународни споразум о ослобађању од визног режима за носиоце појединих врста путних исправа.

Држављани пет држава који имају службени и дипломатски пасош, на бази реципроцитета и пословних интереса БиХ, такође су ослобођени прибављања виза.