latinica  ћирилица
18/12/2014 |  15:44 | Аутор: ТАНЈУГ

"Запад жели руског медвједа на ланцу"

Руски предсједник Владимир Путин поручује да је позиција Русије по питању Украјине исправна. Западни партнери и послије пада Берлинског зида настављају да дижу нове, без обзира на покушаје Русије да сарађује са Европом и свијетом, тврди руски предсједник. Запад жели руског медвједа на ланцу, каже Путин.

Владимир Путин је, на редовној годишњој конференцији за новинаре у Москви, рекао да Запад жели "руског медвједа на ланацу" и да би тог медвједа можда требало да оставе на миру.

Ми само бранимо свој суверенитет и независност. Западни партнери су одлучили да су они империја, а сви остали вазали. Нису престали да дижу зидове упркос свим нашим покушајима да сарађујемо са Европом и свијетом", указује Путин.Када је ријеч о ситуацији у Украјини, Путин каже да ако Кијев жели мир, онда мора да уважава интересе грађана Донбаса, као и да је Русија спремна да буде посредник за почетак дијалога у Украјини.

"Криза у Украјини мора да буде ријешена политичким средствима", истиче Путин, додавши да ће Русија наставити да помаже Донбас.

"Економска блокада Донбаса је пут без перспективе", поручио је Путин и додао да се у Украјини боре добровољци, а не плаћеници.

Руски предсједник понавља да Москва не сумња у намјеру украјинског предсједника да нормализује ситуацију у Украјини, али да Петро Порошенко није сам у Украјини, већ да има "гласова за рјешење проблема путем силе".

Говорећи о односима са САД, Путин подвлачи да Вашингтон, развијањем противракетног система одбране, ствара претњу по Русију.

Ипак, истиче да је сигуран у своју владавину и додаје да Русији не прети "дворски преврат", јер како каже, у његовој земљи нема дворова.

Путин поручује и да је његова владавина заснована на подршци народа и увјерава да се нико не бави организацијом прогона људи који се не слажу са његовим потезима у Украјини, на Криму или унутрашњим питањима.

Већина питања које је успјело да му постави 39 новинара односило се на економску ситуацију.

"Садашња ситуација последица је спољашњих фактора, али ни ми сами нисмо много урадили", истакао је руски предсједник и додао да је руски БДП за 10 месеци забиљежио раст од 0,6-0,7 одсто.

Путин је поновио да руска Централна банка неће безглаво расипати резерве, које сада износе 8,3 трилиона рубаља, али је указао да је могуће да даљи пад цијене нафте утиче на руску националну валуту и на све друге показатеље.

Предсједник је процијенио да ће руска привреда изаћи из сложене ситуације у најгорем случају за две године.

Новинаре је интересовала и судбина европског гасног тока, на шта је он рекао да могућност изградње гасног чворишта на граници Турске и Грчке зависи од жеље ЕУ.

"Да ли је могућ такозвани европски хаб на граници Турске и Грчке? То не зависи од нас, већ од наших европских партнера. Да ли оне желе да имају сталне, гарантоване испоруке гаса из Русије, без транзитних ризика? Ако желе, онда ћемо радити на томе", наглашава Путин.

Путин: Вољен сам и волим

Предсједник Русије Владимир Путин увјерио је представника медија да је у његовом приватном животу све у реду - да је вољен и да воли. "Све је у реду, не брините", рекао је Путин.

Он је препричао како га је једном приликом пријатељ питао за ситуацију на љубавном плану. "Он ме пита: Имаш ли неку љубав? Ја кажем: У ком смислу? Па, да ли волиш неког? Па, да. А тебе да ли неко воли? Одговарам - да", рекао је Путин, додавши да је пријатељ послије тога осјетио олакшање. Он је додао да је са бившом супругом Људмилом у пријатељским односима, да се са ћеркама виђа иако не довољно често

Коференција за 1259 новинара

Путинов представник за штампу Дмитриј Песков истакао је за Тас да на десетој, јубиларној, конференцији неће бити ограничења ни по питању тема, ни у погледу времена, и додао да право да постави питање Путину има 1.259 акредитованих новинара који долазе из разних земаља широм свијета.

Путинов разговор са новинарима  се зато симултано преводи на енглески, француски и њемачки језик, а директно га преносе три ТВ и три радио-станице.

Јубиларна десета годишња конференција за новинаре завршена је за три сата и десет минута, за колико је први човек Русије одговорио на питања 39 новинара.

Ове године конференција је трајала сат мање него прошле, преносе руске агенције, наводећи да је још недодирљив рекорд из 2008. године када је на новинарска питања одговарао четири сата и 40 минута.