latinica  ћирилица
18/12/2014 |  16:20 | Аутор: klix.ba

Уставни суд БиХ: Званичници морају бити опрезни када говоре о "кривици" Горана Зубца

Уставни суд БиХ је дјелимично усвојио апелацију коју је поднио Горан Зубац из Требиња и то у дијелу који се односи на наводно кршење права на претпоставку невиности те утврдио да су у овом случају повријеђена људска права Зубца.

Како је саопштено, Уставни суд БиХ је утврдио повреду члана Устава Босне и Херцеговине и члана Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода у поступку утврђивања "кривичне оптужбе“ у вези с изјавама неких званичника о апелантовој "кривици“, а које су као такве прејудицирале одлуку надлежне судске власти.

Уставни суд БиХ, подржавајући праксу Европског суда за људска права у вези с тим питањем, сматра да су званичници, приликом давања својих изјава, требали поступати с посебним опрезом при избору ријечи за описивање апелантове кривичне одговорности.

С обзиром на садржај њихових изјава, Уставни суд сматра да су такве изјаве охрабриле јавност да вјерује да је апелант крив и прије него што је у складу са законом доказана његова кривица, те да је усљед таквих изјава повријеђено апелантово право из члана 6. став 2. Европске конвенције.

У апелацији која је дјеломично прихваћена, између осталих наводи се и спорна изјава члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића у којој је Зубца већ "послао у затвор", прије него је донесена правоснажна судска одлука.

У апелацији се наводи Изетбеговићева изјава која је пренесена у Ослобођењу од 27. августа ове године:

"Говорећи о потребном јачању државних институција, навео је да СИПА, односно њен челник Горан Зубац није адеквано реаговао кад је приликом грађанског бунта у фебруару горила зграда државног Предсједништва. Ми ћемо њега послати вјероватно у затвор као што смо смијенити "министра за (не)сигурност"."