latinica  ћирилица
20/12/2014 |  08:29 | Аутор: СРНА

Појачане контроле на присуство алкохола

Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске, поводом предстојећих новогодишњих и божићних празника, организоваће од данас до 31. децембра појачане контроле учесника у саобраћају, са нагласком на контролу присуства алкохола у организму.

Портпарол МУП-а Мирна Миљановић рекла је да је, према анализама МУП-а Републике Српске, ове године 50 лица у саобраћајним удесима погинуло због вожње под утицајем алкохола, а да су полицијски службеници из саобраћаја искључили 13.642 возача због вожње под утицајем алкохола.

Она је навела да се за 11 мјесеци ове године догодило 7.766 саобраћајних незгода, што је за 21 или 0,3 одсто мање него у истом периоду прошле године.

Миљановићева је додала да је у саобраћајним незгодама погинуло 115 лица, теже су повријеђене 583 особе, а лакше је повријеђено 2.187 лица.

Број смртно страдалих лица је за 19 одсто мањи него у претходном периоду, број теже повријеђених већи је за 15,2 одсто, а број лакше повријеђених већи је за 0,2 одсто.

Из МУП-а Српске апелују да грађани не управљају моторним возилом под утицајем алкохола и тако заштите свој и живот других учесника и саобраћају, те напомињу да се предстојеће појачане контроле учесника у саобраћају проводе у сарадњи са Министарством саобраћаја и веза Српске, Агенцијом за безбједност саобраћаја и Ауто-мото савезом, у оквиру заједничке кампање под називом "Стоп алкохолу на точковима".