latinica  ћирилица
21/12/2014 |  20:41 | Аутор: РТРС

Утврђен приједлог буџета за 2015. годину (ВИДЕО)

Влада Републике Српске утврдила је данас на посебној сједници Приједлог буџета за 2015. годину у износу од 2,033 милијарди КМ.

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија изјавио је да су буџетски приходи планирани за 2015. већи за 48 милиона КМ у односу на ову годину, а расходи ће истовремено бити умањени за око 70 милиона КМ.

Он је за Радио-телевизију Републике Српске рекао да је буџетски оквир за 2015. годину мањи за 130 милиона КМ него овогодишњи ребалансирани буџет.

"Процјењујемо раст свих пореских прихода – од индиректних пореза, пореза на доходак, на имовину и многих накнада. Једино умањење прихода које очекујемо је од дивиденде, јер смо прошле године наплатили акумулирану добит `Електропреноса` већу од 40 милиона КМ", прецизирао је Тегелтија.

Министар финансија је рекао да ће се штедјети на свим ставкама, а значајно на трошковима путовања, смјештаја и за презентацију, који ће понегдје бити умањени за 50 одсто, а понегдје и потпуно укинути.

Тегелтија је истакао да неће бити смањења достигнутих права грађана који се финансирају из буџета Републике Српске, односно смањења плата, инвалиднина, борачког додатка и слично.

Он је истакао да је најзначајнија појединачна уштеда смањење издатака за отплату дуга у 2015. години, које износи око 41 милион КМ.

Влада Српске данас је, осим Приједлога буџета за 2015. годину, утврдила и Приједлог економске политике за идућу годину, а ова два документа сутра би требало да буду упућена у парламентарну процедуру.