latinica  ћирилица
22/12/2014 |  10:30 | Аутор: СРНА

Руски митрополит затражио ослобађање владике Јована

Митрополит волоколамски Иларион, који је и предсједник Одјељења за спољне црквене односе Московске патријаршије, затражио је од македонских званичника ослобађање из затвора владике Јована, оданог Српској православној цркви.

Митрополит Иларион се током викенда у Македонији састао с поглаваром канонски непризнате Македонске православне цркве архиепископом Стефаном, македонским предсједником Ђорђем Ивановим, премијером Николом Груевским и архиеписком Охридске архиепископије владиком Јованом, пишу данас македонски медији.

На сајту Руске православне цркве објављено је да је митрополит Иларион бораво у Македонији и да је циљ посјете био "регулисање канонског статуса црквене структуре Македонске православне цркве која је изван заједнице православних цркава".

Према македонским медијима, митрополит Иларион је од саговорника тражио и помиловање митрополита скопског и архиепископа охридског Јована Вранишковског, који се налази на издржавању трогодишње затворске казне због проневјере 250.000 евра, у вријеме док је био на челу једне епархије Македонске православне цркве.

Руски владика током званичне посјете Македонији састао се и са архиепископом охридским Јованом у Клиници "Мајке Терезе" у Скопљу, објављено је на сајту Охридске архиепископије Српске православне цркве.

Архиепископ Јован, чије је световно име Зоран Вранишковски, ухапшен је 12. децембра 2011. године на грчко-македонском граничном прелазу код Битоља, због проневјере црквеног новца којим је куповао земљиште. Од тада се налази у скопском затвору Идризово.