latinica  ћирилица
23/12/2014 |  07:01 | Аутор: novosti.rs

Новаку нуђено 100.000 долара да намјести меч

Према писању америчког листа "Ју-Ес-Еј тудеј" српском тенисеру, Новаку Ђоковићу, је на почетку каријере, 2006. године, пришао посредник и пружио понуду од 100.000 долара да намјести меч.
Новак Ђоковић - Фото: sportskacentrala.com
Новак ЂоковићФото: sportskacentrala.com

Новак је то одбио и одмах пријавио тениским властима шта се дешава. Међутим, илегалне радње, корупција, намјештање резултата и даље прљају наизглед беспријекорну чистоћу бијелог спорта, поготово у нижим нивоима овог спорта.

"Наравно да сам одбио, није ми пало на памет да размишљам о било чему другом. Надам се да ће сваки тенисер да уради исто ако се нађе у сличној ситуацији. Ради се о чистој нерегуларности и она заиста уништава репутацију тениса. Не смијемо да толеришемо такве ствари. Ипак, реалност је другачија", рекао је Новак, који је био један од саговорника у великом чланку о намјештаљкама у поменутом листу.

Од септембра 2008. када је формирана Јединица за интегритет тениса (ТИУ), кажњено је 10 играча, петорица доживотно, а санкционисан је и 22-годишњи судија Морган Ламри. Криминалци су све сналажљивији како вријеме пролази, што доказују и "кортсајдери", људи који сједе на терену, и користе пар секунди размака између правог резултата на терену и оног који се приказује на екранима - зарад клађења, и сличне експлоатације.

"Нажалост, у тенису постоји доста могућности. Бројни људи имају приступ многим собама, зградама или ћошковима гдје се играчи налазе, и ту кроз разговоре о прилично интимним стварима, као што су повреде и слично, доста сазнају, и то потом искористе", прича Ђоковић.

Послије фудбала и крикета, тенис је најподложнији нерегуларностима, објавио је Интерпол.

"Вјерујем да је барем трећини играча понуђено да намјесте меч, било уживо, преко мејла или анонимног телефонског позива. Кад сте играч на челенџерима, и немате новца за путовања и трошкове, тих 50.000 у кешу може много да вам значи. Изазов да останете чисти је јако велики и тежак", истиче Мајк Брајан, први дубл играч свијета.