latinica  ћирилица
23/12/2014 |  13:58 | Аутор: СРНА

Рашковић-Ивић: Босић је "мало погрешно" разумио петицију

Предсједник Демократске странке Србије Санда Рашковић-Ивић оцијенила је да је лидер Српске демократске странке Младен Босић "мало погрешно" разумио петицију - апел за очување Републике Српске коју су бројни српски интелектуалци и политички лидери упутили да би упозорили на континуирану намјеру Запада да створи унитарну БиХ.

Она је у изјави Срни напоменула да опасност Српској не пријети од јуче, нити је свјесност потписника о њој везана за предсједника Српске Милорада Додика и његова упозорења, као што тврди Босић, као ни за СДС, већ за само постојање Српске и жељу Запада да је "расточи".

"Та опасност је везана за постојање Републике Српске као такве и континуирану жељу Запада да БиХ постане унитарна и да Република Српска нестане и растури се", рекла је Рашковић-Ивић.

Она је нагласила да та опасност сигурно не долази из саме Републике Српске, већ споља и да је стога упућен апел политичким актерима да по сваку цијену нађу заједнички језик и спријече реализацију унитаристичких намјера.

"Да нађу заједнички језик да затрпају ту пукотину која међу њима постоји, јер у ту пукотину, онда, може лако да се убаци страни фактор и да то искористи да растури Републику Српску", сматра Рашковић-Ивић.

Она је нагласила да потписници петиције немају намјеру да се мијешају у унутрашње политичке ствари у Српској већ, да ће подржати сваког ко буде бранио интересе српског народа и Српске.

"Српска треба још да поврати неке ингеренције које јој је дао Дејтонски мировни споразум. Ми треба да се држимо Дејтона јер је он гарант опстанка Српске", поручила је Рашковић-Ивић.

Више од 150 јавних личности и лидера патриотских политичких организација у Србији потписало је 19. децембра петицију којом апелују да званичници и страначки лидери у Републици Српској раде на њеном очувању.