latinica  ћирилица
19/01/2015 |  09:23 | Аутор: СРНА

Прес РС: Иранско оружје и борци притекли у помоћ Бошњацима

Највише војно и вјерско руководство Исламске Републике Иран учествовало је у тајном наоружавању бошњачке војске и попуњавању њених редова иранским борцима за вријеме протеклог рата у БиХ, сазнаје "Прес Република Српска".

Овај лист посједује строго повјерљиви извјештај Амбасаде такозване Републике БиХ у Загребу, сачињен 11. септембра 1993. године, у којем војни аташе бошњачког представништва у Хрватској Хајрудин Османагић обавјештава команданта такозване Армије БиХ Расима Делића и начелника Генералштаба Сефера Халиловића да су Иранци спремни да "помогну БиХ".

У извјештају пише да су Амбасаду посјетили власник фирме "Ван Мопеса СА" у швајцарском граду Лугано Саша Ипавич и Митја Зоман из Словеније, а који су у вези са иранским представницима.

"Директно су у вези са замјеником главног имама Зањанијем, са генералом Сатаријем и још неком господом са великим државним ингеренцијама", наводи се у извјештају и додаје да су ирански представници вољни да помогну БиХ и такозваној Армији БиХ у наоружавању лаким наоружањем и опремом, да мобилишу своје људе и ојачају поједине корпусе у такозваној Армији БиХ.

Османагић је у овом ивјештају тражио сагласност за путовање у Швајцарску ради конкретних договора, као и сагласност за путовање "Сенада Кубата у име ВЕП-а, а у име логистике Мухарема Делића и Зијада Вехабовића, који су и досад по овом плану радили са Митјом Зоманом, који је радио са Хасаном Ченгићем".

Извори листа "Прес Република Српска" истичу да повјерљиви допис војног аташеа бошњачке амбасаде у Загребу командантима такозване Армије БиХ, којим их обавјештава о жељи Ирана да наоружањем и људством помаже муслиманској страни у грађанском рату у БиХ, представља необорив доказ о тијесним везама између бошњачког ратног руководства и радикалних исламиста.