latinica  ћирилица
19/01/2015 |  09:36 | Аутор: СРНА

Девенпорт: Србија да искуства подијели са БиХ

Шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт изјавио је да би Београд, који има све бољу билатералну сарадњу са Сарајевом и тијесне везе са Републиком Српском, могао да своја позитивна искуства у реформама и регионалној нормализацији подијели са најближим сусједима.

Девенпорт је, осврнувши се на иницијативу ЕУ која је усмјерена на правазилажење постојећих препрека на путу европских интеграција БиХ, рекао да грађани БиХ заслужују да се тај процес покрене и да Београд може дати свој допринос томе.

"Београд има све бољу билатералну сарадњу са Сарајевом и тијесне везе са Републиком Српском и подржава пут БиХ. Стога би могла своја искуства да подијели са сусједима", рекао је Девенпорт за београдски лист "Данас".

Коментаришући недавне изјаве новоизабраног предсједника Хрватске Колинде Грабар-Китаровић да ће та земља европски пут Србије условљавати рјешавањем питања несталих, Девенпорт је рекао да "нема никаквих нових услова за Србију".

Говорећи о евентуалнимм притисцима ЕУ на Србију у вези са Русијом, Девенпорт је навео да је усклађивање српске спољне политике са политиком земаља чланица постепен процес и да то није проста ствар за Београд.

"Сама Србија изјавила је да је приступање ЕУ њен кључни стратешки циљ и ту посвећеност је премијер Александар Вучић недвосмислено поновио током посјете предсједника Руске Федерације Владимира Путина Београду у октобру", нагласио је Девенпорт.

Он је нагласио да српски премијер "одлично зна" колико ЕУ ради у корист Србије и подсјетио да су Вучић и он недавно заједнички закључили да ће ова година бити кључна у процесу европских интеграција Србије.