latinica  ћирилица
19/01/2015 |  10:53 | Аутор: РТС

Протест радника "Трепче"

Радници "Трепче" са сјевера Косова на протестима који су данас одржани у општинама Звечан, Зубин Поток и Лепосавић одбацили су приједлог закона о промјени власништва те компаније у јавно предузеће, који је усвојила влада самопроглашеног Косова.

На протесту у Рудару, код Звечана, представници радника поручили су да питање "Трепче" треба под хитно ставити на дневни ред разговора у Бриселу.

Предсједник Синдиката радника "Трепче" Душан Драговић рекао је да синдикалци у потпуности одбацују приједлог закона који је косовска влада усвојила о промјени власништва и организовања ове компаније као јавно предузеће, преноси Танјуг.

Несхватљиво је, каже Драговић, да косовска влада предлаже закон о промјени власничке структуре "Трепче", а да претходно није затражила ни мишљење синдиката, менаџмента и локалне самоуправе на овом подручју.

''Предлажемо да се под хитно у Бриселу стави на дневни ред питање имовине привредних субјеката и питање промјене власништва и начина организовања 'Трепче - север''', рекао је Драговић.

Подсјетио је да синдикат представља 3.300 запослених радника "Трепче" на сјеверу Косова, а који обезбјеђују егзистенцију за 20.000 чланова њихових породица.

Синдикат "Трепче", како је рекао, очекује да Влада Србије у што краћем року кроз предстојеће разговоре са представницима Приштине и међународне заједнице нађе решење које обезбјеђује легалност власничке структуре, привредних субјеката и ове компаније.

Такође, очекују да се предузму конкретне мере за успостављање политичке и економске равноправности свих заједница на простору Косова.

На протесту у Рудару радницима "Трепча" придружили су се и запослени у другим јавним предузећима из Косовске Митровице и Звечана, као и грађани.

Магистрални пут Лепосавић - Приштина кроз Рударе за време трајања протеста био је блокиран за саобраћај.

Градоначелник Северне Митровице Горан Ракић поручује да представници локалних самоуправа са сјевера Косова дају јединствену подршку захтјевима синдиката радника комбината "Трепча", како би овај комбинат био очуван.

Један број грађана остао је окупљен у Рудару, код Звечана, гдје очекују прве информације из Приштине о томе да ли ће Скупштина Кошова усвојити измјене и допуне закона о јавним предузећима, који предвиђају да "Трепча" постаје јавно предузеће.