latinica  ћирилица
19/01/2015 |  11:23 | Аутор: СРНА

Кебо Тужилаштву БиХ доставио додатних 1.500 докумената (ВИДЕО)

Потпредсједник Федерације БиХ Мирсад Кебо потврдио је да је Тужилаштву БиХ данас доставио нових 1.500 докумената, као и видео-касете о ратним злочинима над српским становништвом.

У овим документима, као и претходним, навео је Кебо, највише се говори о одговорности ратног команданта Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиба Махмуљина, који је имао апсолутну контролу над одредом "Ел муџахид", као и тадашњег начелника служби безбједности Шефика Џаферовића, који је данас предсједавајући Представничког дома парламента БиХ.

"Докази се односе и на убиства у зони центра безбједности, која је побројао кантонални тужилац Муриз Хаџиселимовић 2000. године, затим да су муџахедини били под контролом ратног команданта Трећег корпуса Армије БиХ Сакиба Махмуљина, као и на главног обавјештајца одреда 'Ел муџахид' који данас живи у Зеници, а који је учестововао у нападу на Возућу", рекао је он.

На адресу потпредсједника ФБиХ је стигло и писмо подршке бивших припадника Војне полиције Трећег корпуса Армије БиХ, које ће ускоро објавити.

У писму се, како је рекао, потврђује да су стравичне злочине над Србима чинили муџахедини, који су, уз знање некадашњег предсједника Предсједништва БиХ Алије Изетбеговића, дошли у БиХ.

Кебо је најавио да ће дати на увид и многе поруке подршке појединаца, међу којима је и ефендије Селведина Бегановића из Велике Кладуше који је нападнут прије десетак дана, јер је говорио истину, као и једног грађанина Зенице који је посвједочио да је полиција хапсила угледне Зеничане, затварала их у логоре и слала у радне водове гдје су гинули.

Кебо је рекао да ће предузети и друге правне радње, те проширити списак појединаца и поново покренути питање правне одговорности свих оних који се могу на било који начин довести у везу са политичким убиствима.

"Данас ћу од Тужилаштва БиХ тражити одговор који сам покренуо прије двије и по године зашто се не откривају политичка убиства, ко је убијао високе званичнике Неџада Угљанина, Јозу Леотара, генерала Шантића, али и криминалце који су извршавали налоге из политичког врха", нагласио је он.

Кебо је додао да ће поново покренути питање извјештаја о утрошеном новцу од хуманитарне помоћи упућеној БиХ, а претпоставља се да је ријеч о 2,5 милијарди долара.

Он је нагласио да "јавност мора да зна ко је тај новац злоупотријебио и гдје га је усмјерио".

Кебоје рекао да се одлучио на овај корак "на захтјев многих гладних и незапослених бораца чију су поштену борбу многи злоупотријебили за неосновану политичку промоцију и енормно богаћење кроз пљачку".

Што се тиче пријетњи њему и његовој породици, Кебо је истакао да је спреман на све посљедице и да има повјерење у легалне институције заштите.