latinica  ћирилица
19/01/2015 |  11:55 | Аутор: РТС

Приштина, посебан закон за "Трепчу"

Влада самопроглашеног Косова одлучила је да из скупштинске процедуре повуче измјене Закона о јавним предузећима, које је данас требало да разматра Скупштина Косова, и да донесе посебан закон о Комбинату "Трепча".

Косовска влада је саопштила да су измјене Закона о јавним предузећима повучене због чињенице да у њима нису прецизно дефинисани рокови обавеза које Комбинат "Трепча" има према кредиторима, преноси Бета. На сједници косовске владе је одлучено да се изради посебан закон о Трепчи, у којем би била прецизирна сва питања битна за ту фирму која је један од најзначајнијих економских чинилаца Косова.

Сједница Владе присуствовали су и представници Српске листе у Влади Косова и сагласили се са одлуком да се измјене Закона повуку.

Претходно је портал Коха.нет објавио да је премијер Косова Иса Мустафа одлучио да повуче из скупштинске процедуре измјене Закона о јавним предузећима и да се припреми посебан закон о "Трепчи".

Према писању тог портала, повод за такву одлуку премијера је то што у новом закону о јавним предузећима није предвиђен начин измиривања обавеза од 1,4 милијарде евра које, према процјенама, има "Трепча".

Портал је навео је одлука донесена синоћ након разговора које је Мустафа заједно са замјеником премијера Хашимом Тачијем и министром правде Хајредином Кучијем, имао са амбасадорима најзначајнијих земаља Запада.