latinica  ћирилица
19/01/2015 |  12:20 | Аутор: СРНА

Линта: Хрватска да осуди злочине над Србима

Предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта позвао је предсједника Хрватске Колинду Грабар-Китаровић да покрене иницијативу да Сабор Хрватске усвоји декларацију којом ће осудити бројне ратне злочине над припадницима српског народа у тој земљи.

Он је рекао да би та декларација требало да изрази пуну подршку надлежним хрватским органима у процесуирању починилаца ратних злочина и да дужно поштовање према српским жртвама.

"На овај начин Хрватска би признала српске жртве и показала политичку вољу да не жели више бити држава која штити ратне злочинце", рекао је Линта.

Према његовим ријечима, ако Сабор не усвоји декларацију о осуди ратних злочина над припадницима српског народа, то ће бити јасна порука да хрватско друштво на Хрвате починиоце ратних злочина и даље гледа као на хероје, а не као злочинце.

Линта је оцијенио као неозбиљан и неоснован захтјев Китаровићеве генералном секретару УН Бан Ки Муну да предузме кораке да би се лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ вратио у притвор Међународног суда у Хагу.

"Наведеним захтјевом предсједник Хрватске настоји да покаже Хрватицама и Хрватима да је она прави заштитник хрватских националних и државних интереса за разлику од владе Зорана Милановића", нагласио је Линта.

Он је као врхунско лицемјерје оцијенио то што предсједник Хрватске оптужује искључиво Шешеља да је одговоран за све жртве и тиме амнестира режим Фрање Туђмана, који је главни кривац за грађански рат деведесетих година прошлог вијека.

"Подсјећам јавност да је Фрањо Туђман 24. маја 1992. године у обраћању хрватском народу са Трга Бана Јелачића у Загребу изјавио да рата не би било да га Хрватска није жељела", рекао је Линта.