latinica  ћирилица
19/01/2015 |  13:02 | Аутор: СРНА

Чубриловић и Цвијановић о раду Парламента

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић и премијерка Жељка Цвијановић усагласили су данас да Влада Српске у најкраћем могућем року припреми законе који треба да прате реализацију Економске политике и извршење буџета за ову годину.

На данашњем састанку у Бањалуци договорено је и да, ради постизања веће ефикасности, секретаријати Владе и Народне скупштине координисано раде на усаглашавању времена и тачака дневног реда сједница.

"Усагласили смо и календар рада за прва четири мјесеца ове године, према којем ће сваке прве седмице почињати сједница Народне скупштине, а изузетно у случајевима вјерских празника или нерадних дана ће то бити одгођено", рекао је Чубриловић након састанка с предсједницом Владе.

Секретаријати Владе и Народне скупштине ће координисано радити на усаглашавању времена и тачака дневног реда ради постизања веће ефикасности.

Чубриловић је додао да је на састанку било ријечи и о одржавању 2. редовне сједнице Народне скупштине, чији ће датум одржавања бити заказан на сједници Колегијума која ће бити одржана у четвртак, 22. јануара.

Он је рекао да је за ту сједницу припремљено, највјероватније, 36 тачака дневног реда, гдје има и нешто заосталог материјала из прошле године.

ЦВИЈАНОВИЋ: ЗБОГ ВЕЛИКОГ БРОЈА МЈЕРА ЗНАЧАЈНО ДЕФИНИСАЊЕ ДИНАМИКЕ РАДА

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је за Владу било веома значајно одржавање састанка с предсједником Народне скупштине Недељком Чубриловићем да би се дефинисала динамика рада у наредном периоду, јер постоји низ мјера које ће бити упућене у парламентарну процедуру.

"За Владу је приоритетно да у парламентарну процедуру што прије упутимо све оне законе који ће служити спровођењу мјера Економске политике за 2015. годину, а ријеч је о више од 30 закона, те четири стратегије", рекла је Цвијановићева у Бањалуци.

Она је након састанка са Чубриловићем нагласила да је за Владу значајан посао у наредном периоду и доношење читавог низа секторских политика и одређених подзаконских аката.

"Наша намјера јесте да већи број закона буде припремљен у првом кварталу ове године, а преостало одмах иза тога", рекла је Цвијановићева, додајући да је Чубриловића и његове сараднике упознала и са тим да је Влада већ предузела мјере да би дошла до акционог плана за спровођење Економске политике за 2015. годину.

Она је нагласила да је у ту сврху већ успостављен тим за спровођење Економске политике, који ће носити највећи дио одговорности и највише посла.

"Припремили смо и доношење одлука којима ћемо формирати два радна тијела – одбор за реформу јавног сектора, те одбор за реформу привредног система. Подијелили смо то у двије цјелине, након чега ће наше активности према Народној скупштини пратити управо активности које ће бити дефинисане на овим одборима", рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева је додала да ће одборе водити потпредсједници Владе, а да ће, осим министара, значајну улогу имати и представници синдиката и пословне заједнице.

"Када је ријеч о одбору за реформу привредног система, усмјерења ће бити на борби или сузбијању сиве економије, као и читав низ мјера у области рада и запошљавања. Одбор за реформу јавног сектора подразумијева читав низ активности, реформских корака, закона и прописа у областима и републичке и локалне управе, образовања, здравственог сектора и области јавних предузећа", прецизирала је Цвијановићева.

Предсједница Владе подсјетила је да су циљеви Економске политике за 2015. годину усмјерени на растерећење привреде, односно очување и побољшање ликвидности привреде, а да центар интересовања јесте и стварање претпоставки за бржи раст и веће запошљавање.

"Рекли смо и да ћемо прегледати и анализирати свеукупни порески систем Српске да би се ишло ка растерећењу привреде, предузети читав низ мјера, извршити значајан број реформских корака у области здравственог сектора, предузети одређене мјере у области образовања и стварати претпоставке да бисмо у наредном периоду могли да одговоримо на све оне изазове на које морамо огдоворити када је ријеч о цјелокупном образовању, од предшколског до високог", рекла је Цвијановићева.

Она каже да је међу приоритетима и ефикасна јавна управа и администрација, те да се подразумијева да ће доћи до ограничења фонда плата, да ће се водити рачуна о новом запошљавању које неће бити могуће по основу пензионисања одређених радника, али исто тако и прегледа свих накнада и давања.

"Рекли смо да је наше опредјељење задржавање истог нивоа свих давања, али и увођење много више реда у управљање јавним средствима, много више реда у управљање јавним ресурсима и јавним субјектима, те да ћемо анализирати и предузети мјере на рационализацији државне управе при чему мислим да се анализира и стање и број и ефикасност агенција, управа и управних организација и свакако да ћемо у наредном периоду доћи до смањења њиховог броја", истакла је Цвијановићева.

Цвијановићева је поновила да је приоритет растерећење привреде, ликвидност, ново запошљавање, стабилан дугорочни раст, али и санирање стања у здравственом сектору.

Она је навела да је у оквиру тог дефинисан читав низ мјера међу којима и увођење трезорског пословања када је ријеч о болницама и домовима здравља, те реформама на тржишту рада, које ће омогућити већу флексибилност и мобилност радне снаге и значајно иновирање закона о државним службеницима.