latinica  ћирилица
19/01/2015 |  16:54 | Аутор: Агенције

Влада Српске формирала два радна тијела

Влада Републике Српске донијела је данас одлуке о формирању Одбора за реформу привредног система и Одбора за реформу јавног сектора Републике Српске.
Влада РС - Фото: РТРС
Влада РСФото: РТРС

Овим одборима руководиће потпредсједници Владе Републике Српске Антон Касиповић и Сребренка Голић, а уз ресорне министре, у њихов састав ће ући и представници социјалних партнера - синдиката и пословне заједнице, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе с јавношћу.

У фокусу рада Одбора за реформу привредног система биће активности на доношењу и измјени прописа ради провођења реформе привредног система, сузбијању сиве економије и мјерама у области рада и запошљавања.

Одбор за реформу јавног сектора дефинисаће и координисати активности на провођењу реформи републичке и локалне управе, јавних предузећа, здравственог сектора и образовања.

Да би се постигли циљеви који су дефинисани у Економској политици за ову годину, Влада Републике Српске приступиће доношењу или измјени више од 30 закона, утврдиће четири стратегије и низ секторских политика и одговорајућих подзаконских аката.

Основни циљеви су растерећење привреде и подизање њене ликвидности, ограничење јавне потрошње, стварање ефикасније и рационалније јавне управе и јавног сектора у цјелини, подизање нивоа одговорности у трошењу јавних средстава и управљању јавним ресурсима и субјектима, при чему мјере рационализације неће утицати на обим права корисника, а истовремено ће имати за циљ подизање квалитета услуга.

Ради ефикасног провођења Програма рада Владе у наредном четворогодишњем периоду, а посебно Економске политике за ову годину, Влада Српске је именовала тим за провођење Економске политике на чијем челу се налази премијер Жељка Цвијановић, а у састав овог тијела ушли су министри чија ће министарства носити највећи дио посла у провођењу Економске политике, која је крајем децембра усвојена у парламенту Српске.

Влада Републике Српске разматрала је на данашњој радно-консултативној сједници и податке о радницима запосленим у институцијама Републике Српске који у овој години стичу услове за одлазак у пензију и донијела одлуку да институције не могу запошљавати раднике на упражњена радна мјеста без сагласности Владе Српске.