latinica  ћирилица
19/01/2015 |  18:43 | Аутор: СРНА

Владика Јован остаје у затвору

Македонско тужилаштво поднијело је данас жалбу на одлуку о условном пуштању на слободу митрополита скопског и архиепископа охридског Јована, чиме је блокирало његов излазак из скопског затвора "Идризово", јавио је дописник Срне.

За сада није познато зашто је Тужилаштво поднијело жалбу.

Владика Јован се у скопском казамату налази на издржавању трогодишње затворске казне због наводне проневјере 250.000 евра у вријеме док је био на челу једне епархије непризнате Македонске православне цркве.

Македонско тужилаштво за организовани криминал и корупцију прошле седмице саопштило је да су испуњени сви услови за пуштање на привремену слободу владике Јована.

Владика Јован, чије је световно име Зоран Вранишковски, од укупно пет и по година затворске казне у затвору је провео 36 мјесеци, што је више од половине и понашао се примјерено.

По пресуди у корист Македонске православне цркве, од владике Јована је конфисковано 4,94 милиона денара /близу 80.000 евра/ и њива површине око 5.000 метара квадратних у скопском селу Нерези, саопштило је раније Тужилаштво.

Захтјев за пуштање на привремену слободу поднио је директор затвора "Идризово", а одлуку о условном пуштању владике Јована донијело је Кривично вијеће Основног суда у Скопљу.

Одлука о подношењу жалбе изненадила је директора затвора, али и бројне новинаре који су чекали ослобађање владике Јована.