latinica  ћирилица
19/01/2015 |  18:56 | Аутор: Агенције

Хрватска замрзава курс швајцарског франка

Влада Хрватске одлучила је да се швајцарски франак у наредних годину дана фиксира на 6,39 куна. Банке у Хрватској понудиле да краткорочно, до три мјесеца, преузму на себе трошак мјера за олакшавање отплате кредита "швајцарцима".

"Влада ће Сабору ове недјеље упутити измјене Закона о потрошачком кредитирању којим се франак фиксира на 6,39 куна у сљедећих годину дана, и то на терет финансијских институција. Десетине хиљада породица вечерас могу мирно да спавају и више не морају гледати курсну листу", поручио је хрватски премијер Зоран Милановић на ванредној конференцији за медије.

Након годину дана, нагласио је Милановић, водиће се разговори о могућности да се кредити у швајцарским францима конвертују у куне, али ће за то бити потребна сагласност централне банке.

Према подацима Хрватске народне банке, укупни износ кредита везаних уз швајцарски франак крајем септембра прошле године био је 23,7 милијарди куна, а више од 92 одсто се односи на кредите становништва, првенствено стамбене.

Према процјенама Удружења "Франак", у Хрватској има око 60.000 кредита у "швајцарцима", па би, сматрају, јачање франка могло утицати на животе отприлике 200 до 300 хиљада грађана Хрватске.

Вриједност куне је од средине прошле недјеље до данас пала у односу на франак за готово 20 одсто.

Узлет франка почео је након што је швајцарска народна банка у четвртак одустала од обране минималног курса од 1,2 франка за евро.