latinica  ћирилица
19/01/2015 |  19:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Мекалистер о напретку Србије: Отварање поглавља у првој половини године

Извјестилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер изјавио је данас, представљајући у Бриселу нацрт Извјештаја о напретку Србије у европским интеграцијама, да се нада да ће прва поглавља у преговарачком процесу бити отворена у наредних шест мјесеци.

"Трудио сам се да мој извјештај буде што концизнији", рекао је Мекалистер члановима Спољнополитичког комитета ЕП и додао да се током посјете Београду увјерио да је Србија искрено посвећена европском путу.

"Српски воз путује према Бриселу, а ја се надам да ће прва поглавља бити отворена у првој половини ове године, поручио је Мекалистер.

Он је као четири кључне тачке у процесу европских интеграција навео владавину права и борбу против корупције, структурне привредне реформе, усаглашавање спољне политике са европском и наставак процеса нормализације односа Београда и Приштине.

Када је ријеч о владавини права, Мекалистер је констатовао да постоји проблем када је ријеч о слободи изражавања и ситуацији у медијима.

"Слободни медији су основни елемент демократије", рекао је извјестилац, подсјећајући на дио извјештаја у коме се констатује да је дошло до погоршања у овом сектору и да власништво у медијима није транспарентно.

Мекалистер је истакао да је Споразум о стабилизацији и придруживању са ЕУ јасан, и да Србија мора да се усагласи са европском спољном политиком и придружи се санкцијама против Русије упркос дубоким културним и историјским везама са Русијом.

"Са друге стране Србија може да искористи тај привилегован однос током предсједавања Организацији за европску безбједност и сарадњу", поручио је Мекалистер.

Он је посебно поздравио скори наставак дијалога о нормализацији Београда и Приштине и недавно усвајања Индивидуалног програма партнерства са НАТО.

Шеф парламентарне делегације за Србију Едвард Кукан се сложио да је Србија напредовала, али и са тврдњом да постоје проблеми у вези са слободом медијима и да се пријетње новинарима морају истражити.

"Непримерено је да премијер (Александар) Вучић показује прстом у неке медије", рекла је током дискусије посланица социјалдемократа и потпредседница ЕП Тања Фајон и додала да је по њеном мишљењу "стање у медијима као у вријеме Слободана и Милошевића, ако не и горе".

Група хрватских посланика у ЕП је поново покренула питање дјеловања Војислава Шешеља, тражећи да српска влада јасно одреди према његовим изјавама у складу са раније донесеном резолуцијом.

Сем тога, Ружа Томашић и још неколико хрватских посланика су затражили да Србија одмах пусти на слободу хрватског ветерана Вељка Марића, који је пред београдским специјалним судом оптужен за ратне злочине.

"Србија је себи узела за право да суди хрватским држављанима за злочине почињене на тлу Хрватске, што представља кршење нашег суверенитета", рекла је Томашић, која је такође затражила да се Србија услови рјешавањем спора око границе на Дунаву.

Већина посланика је током дискусије подржала Мекалистеров нацрт, који ће након подношења амандмана и још једног круга дискусије сљедећег мјесеца бити усвојен на пленарној сједници ЕП у марту.