latinica  ћирилица
20/01/2015 |  08:01 | Аутор: СРНА

Радмановић: Потези коалиционих партнера на нивоу БиХ катастрофални по РС

Делегат у Дому народа парламента БиХ Небојша Радмановић оцијенио је да први потези нових коалиционих партнера на нивоу БиХ изгледају катастрофално по Републику Српску

"Потпуно сам шокиран оним што је у првих мјесец дана рада прихватио предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић. Он је првим потезима и корацима `насјео` на причу из Сарајева да уради нешто што је ван Устава", рекао је Радмановић, који је обављао функцију члана Предсједништва БиХ од 2006. до 2014. године.

Он је за бањалучке медије истакао да је изјава Предсједништва БиХ о ЕУ интеграцијама ван надлежности ове институције по уставима БиХ и Републике Српске.

"О томе би Иванић требало да води рачуна. Стално имамо понуде из Сарајева да се уради нешто ван Устава и против ентитета, што је недопустиво", додао је Радмановић.

Он је нагласио да Предсједништво БиХ према постојећем Уставу БиХ има довољно овлашћења.

"Ова институција се не може опредијелити за преузимање ентитетске надлежности. То ремети укупне односе у БиХ, као и чињеница да је парламент БиХ са новом већином ушао у рушење неких уставних рјешења, што је проблем за Републику Српску", каже Радмановић.

Према његовим ријечима, аутономија Републике Српске постоји, али сви из Сарајева желе да је умање.

"Невјероватно је да се Иванић упустио у причу о овој изјави. Овдје је ријеч о полтронском односу појединих политичара  према ЕУ , јер иницијатива ЕУ није ништа посебно", закључио је Радмановић.