latinica  ћирилица
20/01/2015 |  09:38 | Аутор: СРНА

Починиоци злочина у Украјини иду пред међународне судове

Особе одговорне за убиства цивила на југоистоку Украјине суочиће се са суђењима пред међународним судовима, изјавио је данас портпарол руске Истражне комисије Владимир Маркин.
Украјински заробљеници - Фото: Beta/AP
Украјински заробљенициФото: Beta/AP

Русија не може да остане равнодушна према злочинима који су почињени у Украјини под изговором војне операције покренуте у априлу, рекао је Маркин листу "Собеседник".

Он је нагласио да су, према руском кривичном закону, страни држављани и лица која не живе у Русији, а почине злочине изван земље,  подложни кривичним процедурама, ако су ти злочини уперени против интереса Русије и њених грађана, пренио је ТАСС.

"Ако се не суди у страној земљи онима који су починили те злочине, онда утврђивање кривичне одговорности спада у надлежност нашег правосуђа. У случају Украјине, украјинска тијела игноришу ове чињенице", рекао је Маркин.

Он је додао да актуелне украјинске власти "неће остати заувијек".

"Прије или касније, међународни судови, ако не и руски, размотриће та дјела на начин сличан оном у Нирнбергу", рекао је портпарол Истражне комисије.

Чињеницу да су у Украјини почињени ратни злочини потврдио је "Хјумен рајтс воч", који је указао на коришћење касетне муниције и вишецјевних ракетних бацача против цивила на југоистоку Украјине.

Маркин је рекао да је Међунарони кривични суд у Хагу објавио саопштење московског огранка Црвеног крста о злочинима које су починиле украјинске снаге у Донбасу.