latinica  ћирилица
20/01/2015 |  14:30 | Аутор: СРНА

Додик: Предсједништву БиХ послата допуна изјаве (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик потврдио је да је у Предсједништво БиХ послао допуну изјаве о европском путу БиХ, која одражава оно што је у складу са ранијим договором, односно гдје је као основно укључена сувереност БиХ, уставни поредак и Дејтонски мировни споразум.
Предсједник РС Милорад Додик - Фото: СРНА
Предсједник РС Милорад ДодикФото: СРНА

"На свим конкретним стварима које се помињу у вези с реформом наглашено је да је то надлежност у складу с Уставом БиХ који имамо сада. Важна ствар је да се јасно види чија је надлежност - оно што јесте БиХ нико не спори, оно што јесте Српска, ФБиХ, кантона, Брчко дистрикта - они треба да чине", рекао је Додик.

Он је навео да је у допуни изјаве значајан дио посвећен реформи у области локалне управе, те посебно у вези са питањем "Сејдић-Финци", односно одредба која се односи на поштивање онога што је 2013. године у Бриселу договорено када су потписани основни принципи за реформу Устава.

Додик је нагласио да ће ова изјава бити достављена и свим лидерима, те да нико не би треба имати ништа против, уколико "нема зле намјере".

Предсједник Српске каже да је у допуни изјаве уважено оно што је договорено у петак, 16. јануара, на заједничком састанку представника парламентарних странака у БиХ са министрима спољних послова Њемачке Франком Валтером Штајнмајером и Велике Британије Филипом Хамондом.

Предсједништво БиХ, највјероватније ће, већ ове седмице, предложити нову заједничку изјаву којом се БиХ обавезује на спровођење реформи на путу ка ЕУ, а треба да прецизира надлежности појединих нивоа власти, те поштује уставно уређење БиХ, изјавио је раније члан Предсјендиштва, Драган Човић.